Esnaf borç batağında

Alanya esnafı yeni yıla adeta borç batağında giriyor. Krediye sarılan esnaf, sadece bir kooperatif kanalıyla bu yıl 55 milyon TL kredi kullandı. Geri dönüşler sıkıntılı. 2012'ye oranla icralık esnaf sayısı yüzde 400 arttı

- Ferit KESEN  

ALANYA Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Darı, 2013 yılında Türkiye Halk Bankası kaynaklarından Hazine destekli olarak 1084 Alanyalı esnafa 55 milyon 137 bin 700 TL kredi kullandırıldığını açıkladı. Darı, kooperatif faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"2013 yılında 343 yeni üye kaydı yapıldı, kooperatifimizin ortak sayısı mevcudu 2 bin 294'e yükseldi. Bugün itibariyle Türkiye Halk Bankası aracılığıyla esnafımıza verilen kredi toplamı 84 milyon TL'dir. Kooperatifimiz imkanlarından esnaflarımızdan 3 milyon 517 bin 609 TL alacağımız var. Türkiye Halk Bankası kaynaklarından ise 87 milyon 517 bin 509 TL kredi alacağımız bulunuyor. 2013 yılı itibariyle ana sözleşme hükümlerini yerine getirmeyen 192 üyemiz kooperatifimizden ihraç edilmiştir. Kişi başı kredi verme yetkimiz bugün için 125 bin TL'dir. Kredilerin 5 yıla kadar vadesi mevcuttur, aylık, 3 aylık ve 6 aylık gibi ödeme mümkündür. 5 yıllık ödemelerde genel müdürlük yetkisi alınmaktadır. Bugün için kredi faizleri 1 yıl vade yüzde 4, 1 yıl üzeri 5 yıla kadar olan vade yüzde 5'dir."
'İCRALIK ESNAF SAYISI YÜZDE 400 ARTTI'
Alanya'da esnaf açısından ekonomik durumun sıkıntılı olduğunu vurgulayan Darı, "Kredilerin geri dönüşünde zorlanma var. Bu yıl icralık olan esnaf sayısı, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 400 artmış durumda. Çünkü 2012 yılında 80 esnafımız kredi borçları nedeniyle icralık olurken, bu yıl icralık olan esnaf sayısı 300'ün üzerinde" dedi.
İcralık esnaf sayısında bu yıl Eylül ayından itibaren bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Darı, "Çok müthiş bir kredi talebi var. Kredi talebinin, önceki yılların çok çok üzerinde olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
'ESNAFIMIZ ODA ADAYLARINA PROJE SORSUN'
Alanya'da esnaf odası seçimlerinin Ocak ayı içerisinde yapılacağını ve odalarda seçim yarışının kızıştığını hatırlatan Darı, seçimler öncesi esnafa çağrıda bulundu. Esnafın, bağlı oldukları odaların adaylarına mutlaka kendileri için hazırladıkları projeleri sormaları ve bu projeler doğrultusunda oy vermeleri gerektiğini vurgulayan Darı, "Esnafımız artık oyunu adayı sorgulayarak kullanmalı. Hem mevcut başkan, hem de yeni adaylar sorgulanmalı. Bu adaylar, esnafı hangi projeleriyle ekonomik anlamda rahatlatacaklar? Hangi esnaf sorunları için neler yapacaklar? Maalesef esnafımız bunları sormuyor. Artık bu kısır döngü bitmeli, odalar esnafları için projeler üretmelidir" şeklinde konuştu.

31 Ara 2013 - 09:57 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

esnafturk.org - alanyada 60 civari bim,şok,a101 var.. esnafi temsil eden odalar ne yapar ? tesk ne yapar ? tobb ne yapar ? milletvekilleriniz ne yapar ? esnafın bu hali normaldir.. ne yapabiliriz diyenlere : http://www.esnafturk.org/diasa-satisi-4054-sayili-kanuna-aykiri.html

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Aralık 09:57

Çorum Haber