Efsane kaymakam Gökçe Alper Kutay'ın konuğu oldu

1997-2002 yılları arasında Alanya Kaymakamlığı yapan Cengiz Gökçe, Dim TV’de yayınlanan Alper Kutay ile Politika Kulisi programına konuk oldu. İkili, mafyacılıktan turizme, ekonomiden güncel siyasete kadar pek çok konuyu masaya yatırdı

İKİ yıl banka müfettişliği, 29 yıl kaymakamlık yapan Gökçe, 2009’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Belediye Başkan Aday Adayı olmuştu. Emekli olduktan sonra Alanya’ya yerleşen Gökçe’nin sözlerinden satırbaşları şöyle:

‘ÇUVALLA MARK KAZANILIRDI’
90’lı yılların Alanya turizmini değerlendiren Gökçe, “O zamanlar, turizmin en iyi günleriydi. 1997’de bir çocuğa bile ‘Turizm nasıl?’ derseniz, bir yanıt alabilirdiniz. Halk, bu sektörle o kadar iç içeydi. İnsanlar, evine –gerçek anlamıyla– çuvalla mark götürülürdü. Alanya’nın diğer turizm yerlerinden farkı şu: Turist ile yerli iç içedir. Turist bir apartta kalıyorsa, yanındaki binada da yerliler yaşar.” dedi.

‘TRENİN KAÇMASININ SEBEBİ…’
Alanya’nın turizmde bir fırsat kaçırdığını, ’Küçük olsun benim olsun’ anlayışının Alanya’da turizm treninin kaçmasına sebep olduğunu ve büyük oteller yeterince kök salamadığını belirten Gökçe, Alanya-Gazipaşa Havaalanı ile bu durumun tersine çevrilebileceğini söyledi.

‘KORKU SALMAK GEREKİYORDU’
90’ların ortasından itibaren Alanya’da baş gösteren mafyacılık faaliyetleriyle mücadelesine de değinen Gökçe’nin “Asker ve polis arkadaşlara ‘6 ay boyunca uğraşacağız ve bu mafya sorununu çözeceğiz.’ dedim. Mesele bir firari vardı, ismini vermeyeceğim, teslim olmak istiyordu, ama ben korku salmak gerektiğini düşündüm ve öylece teslim olmasını istemedim. Gitti, gazetecilere teslim oldu ve ben Beykoz’a gittikten sonra ziyaretime gelen ilk kişilerden biri oldu. Konuştuğumuzda söyledi ki yakalanacağını anlayınca teslim olmuş.” demesinin ardından programa ileti gönderen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, “O şahsı Emniyet’e teslim eden bendim. Beni aramıştı, dağlık bir yerde buluşmuştuk.” dedi.

‘MİLLETVEKİLİ BİLE OLSA…’
Kaymakamlığı süresince Alanya halkı için elinden geleni yapmaya çalıştığını söyleyen Gökçe, “Bürokratlarıma hep şunu söyledim: Birinin bir isteği hukuka uygunsa mutlaka yapın, ‘Bugün git, yarın gel.’ demeyin, bunu affetmem. Kanunlara uygun değilse de asla yapmayın. Araya biri girse de yapmayın. Çünkü yürütme organının görevi, kanunları uygulamaktır. Araya giren kişi bir milletvekili bile olsa, ‘Sayın vekilim, kanun böyle. Başka bir şey yapmamı istiyorsanız, kanunu değiştirin.’ demek gerekir.” dedi.

‘LAİKLİK OLMAZSA AVRUPALI GELMEZ’
Avrupalılar için çağdaş dünya değerlerinin çok önemli olduğunu belirten Gökçe, “Avrupalı için laiklik, demokrasi gibi kavramlar çok önemlidir. Oteliniz çok iyi diyelim, bunlarda iyi değilseniz gelmez. Dünyanın en iyi coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. İklim, doğa, tesis yönünden bir sıkıntımız yok. Ama son zamanlarda gerçekleşen yurt dışıyla didişme durumları bize zarar veriyor, bunu doğru bulmuyorum. Bizim ticaretimizin çoğu Avrupa’yla, yüzümüz Batı’ya dönük. İlişkilerimizi iyi tutmamız lazım.”

‘ANCA MEZARLIK BEKÇİSİ OLURUZ’
Gökçe, Kutay’ın “Elinizde bir sihirli değnek olsa, Alanya için ne yaparsınız?” sorusunu “Alanya’da sürekli, turizmi 12 aya yaymaktan söz edilir. Bunun için birkaç tane Yörük köyü oluşturulabilir. Daha sonra faydalı görüldükçe bunlar artırılır. Türkiye için ise, üniversite sınavındaki ilk bin öğrenciyi alır, devlet olarak sahip çıkar ve teknoloji üretirdim. Çünkü bizim en büyük sorunumuz, ithalatımızın ihracatımızdan fazla olması ve bunun sebebi de üretemememiz. Bizde ‘Avrupa yaşlanıyor, biz ise genciz, Avrupa bize kalacak.’ gibi bir düşünce var. Oysaki öğrencilerimiz, 40 matematik sorusundan ancak 3’ünü doğru yapabiliyor. Bu yapıyla Avrupa’da ancak mezarlık bekçisi olabiliriz.” şeklinde yanıtladı.

23 Şub 2018 - 20:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Tosmur lu - Ne laikliği beyefendi.2 turist gelecek diye müslümanlığı bırakıp laik mi olalım...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Şubat 20:33

Çorum Haber