Dünyada eşi benzeri yok! 4 yıllık incelemenin ardından tescil aldı

Kilisli fıstık üreticisi Mümtaz Akıncı, fıstık üretimi alanında yaptığı çalışmalar ile dünyada eşi benzeri olmayan "Akıncı" fıstığını üreterek tescilini aldı

Dünyada eşi benzeri yok! 4 yıllık incelemenin ardından tescil aldı
Dünyada eşi benzeri yok! 4 yıllık incelemenin ardından tescil aldı
Haber albümü için resme tıklayın

KİLİS'TE uzun süreden beri fıstık üretimi yapan kendine özgü aşılama yöntemiyle özel fıstık üretti. En iyi fıstık yetiştiricisi ünvanları da bulunan Mümtaz Akıncı, ürettiği fıstıklar ile ikinci kez tescil yaptırdı. Daha önce yetiştirdiği Mümtaz Fıstığını tescil yaptıran Mümtaz Akıncı, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 4 yıldır her aşaması incelediği araştırdığı ve sonrada onay verdiği "Akıncı" fıstığının tescilini de aldı.

"ANKARA'DAN EKİP GELEREK İNCELEME YAPTI"

Kilis'te 1970'li yıllarda 5 kez üst üste Ziraat Odası Başkanlığı yapan yıllarca yerel gazetecinin yazı işleri müdürlüğünden emekli olan Fıstık üreticisi 74 yaşındaki Mümtaz Akıncı, fıstık üretimine olan merakını şöyle anlattı:

"5 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra askerliğimi bitirdikten sonra istifa ederek, çiftçiliğe başladım. Bütün hevesim ağaç, doğa, bu nedenle bu fıstık ağaçlarını yetiştirdim.  Antep fıstığı,  Siirt fıstığı üretiyorum. Bir de Akıncı fıstığımız meydana geldi. Akıncı fıstığı üzerine Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü çağırdım. Akıncı çeşidi fıstığı ürettiğimizi söyledim. Gelerek baktılar, bu farklı bir çeşit dediler.  Ankara'dan da ekipler gelerek inceleme yaptılar. Yaz, kış demeden gelerek baktılar. Yapılan genişliğine karagöz büyüklüğüne baktılar. 4 yılın sonunda Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Akıncı fıstığının tescili yapıldı."
SIRRINI PAYLAŞMIYOR

Gazetecilerin Akıncı fıstığında nasıl bir aşılama yöntemi uyguladığını, nasıl bir yöntemle üretildiğini sorması üzerine Mümtaz Akıncı, "Oda bende kalsın söylemek istemiyorum. Zaman zaman akıncı fıstığından arkadaşlar gelerek alıyor. Kalem alıp aşılıyorlar. Benim için  Kilis'e bir hizmet olmuş oldu,  Kilis'e bir Akıncı fıstığı kazandırmış oldum.  Kilis'in katmeri var, üzümü var, Birde akıncı fıstığını kazandırmış oldum. Bu benim için gurur meselesidir" dedi.

"DAHA İRİ VE GEÇ YETİŞİYOR"

Akıncı, soyadını taşıyan yeni fıstık türünün özellikleri hakkında da bilgi vererek, "Akıncı fıstığı daha iri oluyor. Daha geç yetişiyor. Taze olarak satılıyor, kavrulmuş olarak satılıyor. Ben Akıncı fıstığını çoğaltıyorum. 2 bin ağaç daha aşıladım. Akıncı fıstığı  Siirt fıstığının büyüklüğü gibi değil, lezzet olarak değişik, aroması değişik, ağacın yaprağı değişik, akıncı fıstığının ağacı daha yeşil,  Antep fıstığının yaprağından daha genişti. İlk 1992 yılında ekilen bir fıstık, ağacında 50 kiloda verir, 25 kiloda verir, ama Akıncı fıstığı her yıl tutar genetik olarak.  Antep fıstığı her yıl tutmaz bir yıl çok tutar diğer yıl az tutar, Akıncı fıstığı her yıl tutar.  Antep fıstığından bir ay sonra yetişir,Siirt fıstığından da geç yetişiyor" şeklinde konuştu.
ADI VE SOYADINI FISTIK TÜRLERİNDE YAŞATIYOR

Daha önce adını tescili aldığı bir fıstık türünde yaşatan Mümtaz Akıncı, bu son fıstık türünde de soyadını yaşatıyor. Yeni fıstık türünü dönemin  Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül'e de ikram ettiğini anlatan Akıncı, "Cumhurbaşkanımız  Abdullah Gül  Kilis'e gelmişti. Kendisine Akıncı fıstığını takdim ettik. Çak beğenmişlerdi. Valilikten bize teşekkür belgesi geldi. Cumhurbaşkanımıza  Siirt fıstığı da göndermiştim. Tabi Akıncı fıstığının lezzeti  Siirt fıstığından daha iyi. Akıncı fıstığını beğendiler" diye konuştu.

23 Eyl 2017 - 12:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber