Diyanet'ten bir ilk

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl ilk defa profesyonel anket şirketine hacda çalışma yaptırdı

 HAC için Suudi Arabistan’a gelen 60 bin vatandaş arasından kurayla tespit edilen 5 bin hacı adayına anketörler tarafından 43 tane soru soruldu. Otellerde gördükleri sorunlardan, din görevlilerinin eksikliklerine kadar karşılaştıkları sıkıntılarla alakalı anket uygulandı. Özel olarak hazırlanan anket formuyla verilen hizmetlerden memnuniyet seviyeleri belirlendi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez nerede aksamalar varsa görmeye çalıştıklarını belirterek, “Geçen yılda 10 kişilik bir standardizasyon ekibi çalışma yaptılar. Eksikler bir rapor haline getirildi. Bolu’da yapılan kampta 3 gün konuştuk. Bu senede bu anketleri hac dönemi bittikten sonra kafile başkanlarımız ile bir araya gelerek değerlendireceğiz. Belki ev sahibi ülke ile paylaşmamız gereken bir takım bilgiler olacak. Onları da Suudi hac bakanı ile görüşmeye geldiğimizde konuşacağız” dedi.

RESMİ OLARAK 2 MİLYON 85 BİN HACI GELDİ

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, resmi hac vizesi rakamlarını açıkladı. Bakanlığın kaydına göre, toplam 2 milyon 85 bin 238 kişi hac vizesi ile Mekke-I Mükerreme’ye giriş yaptı. Suudi vatandaşlarından 237 bin 123 kişi, Arabistan’da yaşayan yabancılardan 459 bin 162 kişi ile toplamda Suudi şehirlerinden 696 bin kişi hac gerçekleştirdi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye’de 1.5 milyon kişi sıra beklerken kotanın yüzde 20 azaltılarak 59 bin kişinin ancak gelebildiğine dikkat çekerek, “Burada bir adaletsizlik var. Bu uçurum tablodan duyduğumuz rahatsızlığı Suudi yetkililere ileteceğiz. Hac için bekleyenlerin çok olduğu ülkelere farklı muamele etmelerini isteyeceğiz” diye konuştu. Dış ülkelerden gelen erkek hacı adayı sayısı 758 bin, bayan 631 bin kişi olurken yabancı ülkelerden 1 milyon 389 bin kişi hac için geldi. Mekke’ye Hac münasebeti ile 46 bin araç giriş yaptı. Bu arada Türk hacı adaylarından vefat edenlerin sayısı 29 oldu.

KURBAN’DA ÇEVRE VE TEMİZLİK KURALLARINA RİAYET EDİLMESİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kurban bayramlarından önce iki büyük çağrısı olduğunu hatırlatarak, “Bir tanesi hayvanlara karşı daha şefkatli, merhametli davranmakla alakalıdır. Bizi Allah’a yaklaştıran ibadette çevre, sağlık unsurlarına riayet etmek üzerine dikkat çekiyoruz. İkinci husus ise, birkaç olumsuzluğu dikkate alarak kurban ibadetini tartışma konusu yapmayalım. Kurban ve Hac ibadetleri sadece görünen kısımdan ibaret değildir. Kurban ve hac ibadetlerinin arkasında semboller vardır” diye konuştu. Bir sanatçının kurban kesme ile alakalı açıklamalarının sorulması üzerine Mehmet Görmez, “Aklın sınırlarını zorlayan eleştirilere karşılık vermeyi doğru bulmuyorum’ şeklinde konuştu.

İSLAM DÜNYASININ ZENGİNLERİ HACCA GELMİYOR

Mekke-I Mükerreme’deki intibalarını da paylaşan Görmez, İslam dünyasında zenginlerin hacca rağbet etmediğini, çoğunluğun orta gelirli insanlar olduğunu söyledi. Harem-I Şerif’in etrafı kabul edilen Merkeziye de yer alan hacı sayısının en fazla 50 bin olduğunu işaret eden Görmez, “Fıkıh kitapları bu ibadeti yapabilmek için zengin olma şartını koşmuşsa da bizim vatandaşımız, elindekini satıp bu kutsal topraklara olan hasretini gidermek istiyor” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN HAC HİZMETLERİNİ GELİŞTİRİYOR

Görmez, Suudlu yetkililerin hac ibadeti konusunda çalışmalarının her geçen yıl geliştiğine de işaret ederek, “Diyanet’te çalışmaya başladığım 2004 yılından bu tarafa hac organizasyonunda yer alıyorum. Son 10 yılda şahit olduğum için, buradaki anlayışta gelişiyor. Hizmetler her yıl artıyor. Mina’yı, şeytan taşlamayı başardılar. Kurban meselesini hal ettiler. Ulaşım, temizlik gibi diğer meseleleri de giderebilirler” diye konuştu. Prof. Dr. Mehmet Görmez, gazetecilerle tek tek bayramlaşarak pilav üstü kavurma ikram etti.

06 Eki 2014 - 20:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber