DEMAŞ nasıl kurtulur?

15 yıldır zarar eden DEMAŞ'ın yeni işletmecisi Özdoğan'ın hedefi bir cazibe merkezi yaratmak. MHP'li Tuna "Mevcut haliyle devam etmeli" derken, CHP'li Erdem "Çarşı olmalı" dedi

- Yasin ARAZ

ALANYA'NIN yıllardır gündeminde olan Damlataş Eğlence Merkezi (DEMAŞ) ile ilgili belediye meclis üyelerinden farklı görüşler geldi.  1999 yılından bu yana hizmet veren ve bir türlü istenilen verimi yakalayamayan Damlataş Eğlence Merkezi (DEMAŞ) son olarak geçtiğimiz encümen toplantısında ihale usülü ile 1 yıllığına TERMO Pet A.Ş.'ye 1 milyon 750 bin TL karşılığında kiralanmıştı. 14,3 dönüm araziye sahip olan DEMAŞ'ı bir yıllık olarak kiralayan TERMO A.Ş. İşletmecisi Ebubekir Özdoğan, "DEMAŞ’ı cazibe merkezi haline getireceğiz. Ünlü sanatçılara konserler verdirip bölgeye olan ilgiyi arttıracağız" demişti. Alanya'nın en gözde bölgesinde yer almasına karşın sürekli zarar ettiği söylenen DEMAŞ ile ilgili Alanya Belediyesi'nin Milliyetçi Hareket Parti'li (MHP) Meclis Üyesi Mustafa Tuna, bugüne kadar yaşanan zararın kiralayan işletmelere yansıdığını, Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) Meclis Üyesi Eray Erdem ise, Alanya'nın en gözde yerinin markalaşacak bir sisteme sahip olmadığına belirtti.

'BİRİ ZARAR ETTİ DİYE HERKES ETMEZ'

İşletmeciliğin farklı bir yapısı ve boyutu olduğunu belirten Tuna, "Genel olarak baktığımız zaman işletmecilik farklı bir konu. Geçmiş dönemde birilerinin zarar etmiş olması bundan sonra da zarar edileceği anlamına gelmez. Birileri zarar ettirebilir ama alan firma kâr ettirme düşüncesinden yola çıktı ve ihaleye girdi. Demek ki bununla ilgili çalışmalarını daha önceden yapmış. Mutlaka burasının kâr edecek bir işletme haline geleceğini düşünerek almıştır" dedi.

'1 YILDA PROJE YAPAMAZ'

İşletmeye nasıl ivme kazandırılabileceğiyle ilgili de konuşan Tuna, "Mevcut haliyle işletmeyi alan arkadaşımız 1 yıl içinde proje yapamaz. 1 yıl boyunca mevcut haliyle kâr elde etmeyi düşünmüş olmalı. Benim fikrimce farklı bir şeyler düşünülebilir ama kısa vadeli olduğu için alan şirket mevcut haliyle düşünmek zorunda" şeklinde konuştu.

'ORASI BASİT BİR AQUAPARK'

Bölgenin çarşı olduğu dönemlerde dükkan işletmeciliği de yapan Alanya Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Eray Erdem ise, burasının mevcut haliyle bir cazibe merkezi haline gelme imkanının olmadığına dikkat çekti. Erdem, "Yetkili arkadaşın yaptığı açıklamayı okudum. Konser düzenleyeceğini söylemiş ama bu yeterli olmaz. Konser nedir ki? Konser biter seyirci gider. Gelenler de bir yere oturur, izler o kadar. Cazibe merkezi devamlılığı olan ticaretin yoğun olduğu bir yerle olur. Orası basit bir aquapark sadece. Bütün otellerde orada bulunan ekipmanlar mevcut. Bölgenin müşteriyi otelden çıkartıp kendisine çekecek bir yapısı yok. Water Planet gibi olursa amenna ama yoksa imkanı yok. Zaten farklı, herkesi çeken bir konsept olsaydı bunları tartışıyor olmazdık. DEMAŞ senede 2 ay var gibi duran bir işletme ama o bile yok. Kışın zaten komple kapalı durumda" diye konuştu. '

EN ÇOK PARA KAZANILDIĞI SAATTE KAPALI'

Alanya'da en yoğun saatlerin gece yaşandığını ancak DEMAŞ'ın saat 18.00'de kapandığını belirten Erdem, "DEMAŞ'ın shopping center olduğu zamanlarda bölgenin tamamına katkısı vardı. DEMAŞ bölgeye gelenlerin 3-5 saat vakit geçirdikleri bir yerdi. Bölgede restoran, kuyumcu, butik, bar olacak ki herkese hitap edecek ve markalaşacak. Burası şehrin en kıymetli arazisi ama zarar ediyor. Günümüzde kamuya çok büyük zararları olan bir yer haline geldi. Saat 17.00-18.00'i bulunca kapanan bir işletmeden nasıl kâr elde edilebilir ki? Alanya'da en çok paranın kazanıldığı saatler gece saatleri. Bu bölge çarşı iken gece 03.00'e kadar insanlar orada vakit geçiriyordu. 2 bin kişi de istihdam ediliyordu. DEMAŞ böyle bir konseptle işletilip kışın bile açık olacak hale getirilebilir" dedi.

'ALANYA'NIN ZARARI 50 MİLYON'

Alanya'nın en güzel yerinde bulunan DEMAŞ'ın çarşı içinde alelade bir dükkan kirasına yıllarca kiralandığını belirten Erdem, "Daha önce orada 62 dükkan vardı. 20 bin Euro'ya bir dükkan veriliyordu. Bugünkü kurdan hesaplarsak yılda 3 buçuk milyon yapar. Alanya'nın en az 45 milyon zararı var. İşgaliye, çöpü de işin içerisine katarsak 50 milyon zarar var. 2 bin kişinin de iş kaybı var. Kimse hesap sormuyor diye yıllarca burayı komik kira bedelleriyle işlettirdiler. Marka haline gelseydi ama bu da olmadı. Akşam kapalı, gündüz 5-10 kişiye hizmet veriyor. Kışın ise sürekli kapalı. Burası ölü bir yatırım. 45-50 milyon kiranın dışında bir de mevcut çarşı yıkıldı. Yerine tekrar 8-10 milyona DEMAŞ yapıldı. 15-20 milyon da ek bir zarar var. Belediye yıllarca kira tahsil edemedi. Bölgeye yapılması gereken Alanya'ya marka değer katacak bir proje. Alanya'nın geçici projelere ihtiyacı yok. Zaman geçirmemek lazım. Burası çok kıymetli bir arazi. DEMAŞ'ın hem kendisine hem de çevreye bir katkısı olmalı. Sadece kendi içinde canlı olması yeterli değil. DEMAŞ'ın herkesin ziyaret edebileceği bir yer olması gerekiyor. Alan kişiye de tavsiyemiz bunlar olsun" diye konuştu.

12 Tem 2014 - 11:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

bir vatandaş - 5,5 yasındaki çocuğumun elinden girişte bir şişe suyu alarak ağlatan işletme yaşamasın zaten...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 11:28
01

Ali Gul Tıraş - Sayin Eray bey DEVAS in yerini tüm Çıplaklıgiyla doğru tarafsız ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır. . Lütfen burayı alanya miza tekrar kazandiralim. .

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Temmuz 11:28

Çorum Haber