'Dedem Enver Paşa' çıktı

“Sarıkamış’taki başarısızlık dedeme değil 3 paşaya ait” diyen Enver Paşa'nın torunu Mayatepek’in 'Dedem Enver Paşa' isimli kitabında daha önce hiç yayımlanmamış fotoğraf ve belgelere yer veriliyor

ALANYA Kalesi'nde yazlığı bulunan ve yaz aylarını Alanya'da geçiren Enver Paşa'nın torunuAlanya'nın Brezilya Fahri Konsolosu Osman Mayatepek, savaşın 100. yılında bugüne kadar bilinmeyen belge, anı ve fotoğrafların yer aldığı “Dedem Enver Paşa başlıklı bir çalışmaya imza attı. Kitabında Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahları dedesinin gömdürdüğünü ve silahların yerlerini Atatürk’e bildirdiğini savunan Mayatepek, kitabı ile ilgili ilk kez Milliyet'ten Mert İnan'a konuştu.

Mayatepek, “Eski ezberleri değiştireceğim. Birinci Dünya Savaşı’na kazanmak ümidinden ziyade, ne kurtarırsak kardır düşüncesiyle girdik. Enver Paşa, 1.Dünya Savaşı’nın ardından Kurtuluş Savaşı’nı öngörerek 1 milyon Türk askeri için Anadolu’nun çeşitli yerlerine; 800 bin tüfek, 4 bin makineli tüfek, 1000 den fazla top gömdürdü ve bunların yerlerini Mustafa Kemal Paşa’ya bildirdi. Kurtuluş Savaşı, birçok yazarın itham ettiği Enver Paşa‘nın depolattığı bu silahlarla yapıldı. Enver Paşa, başkomutan olduktan sonra Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Rauf Orbay gibi isimlerin önünü açan kişidir. Dedemin Çanakkale Savaşı’nda başkomutan olduğu kimse tarafından anlatılmıyor” ifadelerini kullandı.

'90 BİN ŞEHİT YALAN'

Mayatepek

 konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"Sarıkamış’ta 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu büyük bir yalan. Rus arşivleri, Türkler’in kayıplarını 25 bin kişi olarak veriyor. Zaten 90 bin askerin şehit olmasına matematiksel olarak imkan yok. Sarıkamış’a katılan 3. Ordu, 118 bin askerden oluşurken, mevcudun sadece 75 bini muharip sınıftan oluşuyordu. 75 bin muharip gücü olan bir Orduda 90 bin kişinin şehit düşmesi mantıken mümkün değil. Sarıkamış’ta 90 bin askerimiz şehit düştüyse, savaş sırasında 25 bin civarında Rus askerini kim öldürdü? Sarıkamış’taki başarısızlığın asıl sorumluları Hafız Hakkı Paşa, 9. Kolordu Kurmay Bakanı Serif İlden ile İhsan Paşa’dır. Kendi beceriksizliklerini örtbas etmek için 90 bin şehit iddiasını ortaya attılar. Enver Paşa’nın önünde iki seçenek vardı. Ya savaşacak ve düşmanı geri püskürtecek ya da Rus Orduları’nın Anadolu’yu tamamen işgal etmesine seyirci kalacaktı. Rus ve Alman istihbarat raporlarını ortaya çıkardık. Rus ordusu bahar ayında büyük bir taarruza geçecekti. Türk ve Alman Genelkurmayı süpriz bir saldırı ile Rusları püskürtmek için kış harekatında fikir birliğine varmıştı."

'SUÇU HAKKI HAFIZ PAŞA'

“Sarıkamış harekat planına göre 10. Kolordu arkadan çevirme yapacak, 9. Kolordu ise 3. Ordu ile Sarıkamış’a girecekti. Harekat başladığında Rus generali Mikalevski, ordusuna geri çekilme emri veriyor. Ancak Hafız Hakkı Paşa zafer kazanacağım diye, emrindeki birlikleri Allahuekber dağlarına çıkarıyor. Kritik görevdeki bazı paşalar, Ordu komutanı Enver Paşa’nın emirlerini dinlemiyorlar. Sarıkamış Harekatı’ndan önce 3.Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, Erzurum’daki Rus ordusuna karşı savaş kazanıyor. Muharebeyi kazanan ordunun komutanı, düşmanı takip ederek imha emri vermek yerine, askeri tarihte görülmemiş şekilde 15 kilometre geri çekilme emri veriyor. İhsan Paşa, 25 Aralık’ta Sarıkamış’a taaruz etmiş olsa, emrindeki 30 bin askerle sadece 2 Rus taburunun olduğu bölgeyi geri alacak, düşmanı da yok edecekti. Her şeyin sorumlusu Enver Paşa olarak gösteriliyor.”

OĞLUNU GÖREMEDİ

Dedesine karşı 1920’den itibaren karalama kampanyası başlatıldığını savunan Mayatepek,“Her ne olursa olsun aile olarak, Hem Enver Paşa’ya, hem Karabekir’e, hem de Mustafa Kemal Paşa’ya sevgimiz sonsuz. Ömrü cephelerde geçen Enver Paşa, âşık olduğu eşi Naciye Sultan’a vakit ayıramadan, aile hayatı yaşayamadan 41 yaşında şehit düştü. Dedem, oğlu Ali’yi göremeden şehit düştü” dedi.

OSMAN MAYATEPEK KİMDİR?
Anne tarafından Padişah Abdülmecid’in torunu Naciye Sultan ile Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın kimya mühendisi kızı Türkân Hanımsultan’ın, baba tarafından ise 1932-38 seneleri arasında Meksika Sefiri olan ve Atatürk’ün isteği ile Mu Kıtası, Mayalar ve Türkler arasındaki ilişkiyi araştırmakla görevlendirilen Tahsin Mayatepek’in torunu ve yine Tahsin Bey’in kendisi gibi diplomat olan oğlu Büyükelçi Hüveyda Mayatepek’in tek çocuğudur. 
01.06.1950 tarihinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde doğan Osman Mayatepek, ilk ve orta öğrenimini Türkiye, Danimarka ve İsviçre’de tamamladı. 
Lise eğitimine Collège du Léman, İsviçre-Versoix’da başladı ve İtalya’nın Roma şehrinde Notre Dame Lisesi’nden yüksek onur derecesi ile mezun oldu. 
1973 yılında Washington D.C., Georgetown Üniversitesi School of Foreign Service’de Uluslararası İlişkiler alanında “Bachelor of Science” derecesini kazandıktan sonra, American University Washington’da Uluslararası İşletme-İş İdaresi ve Çok Uluslu Şirket Yönetimi konusunda master yaptı. 
Washington D.C. Dünya Bankası’nda başladığı iş hayatını, yine Washington D.C.’de faaliyet gösteren “International Marketing and Consulting Corporation”da üstlendiği başkanlık görevi ile sürdürdü. 
1978-1982 yılları arasında Orta Doğu’da geniş kapsamlı çalışmalar yaparken, geçici sürelerle Ürdün’ün Amman şehrinde ikamet etti. 
1983 yılında Ankara-Türkiye’de telekomünikasyon, gelişmiş elektronik haberleşme, ekipman ve özel sektöre yönelik sistemler ile ilgili hizmetler sunan ve savunma sanayiinde faaliyet gösteren uluslararası tanınmış ELSAN Şirketler Grubu’nu kurmadan önce, elektronik haberleşme konusunda uzmanlaşmış, dünyanın önde gelen uluslararası şirketlerinden biri olan İngiliz Plessey Şirketi’nin müdürü olarak görev almıştır. 
1998 yılının Ağustos ayında Ankara’da Peru Fahri Başkonsolosu olarak atandı ve on dört sene bu görevde bulundu. Kasım 2014’den itibaren Alanya Brezilya Fahri Konsolosu olarak atanarak görevini sürdürmektedir.  Bir kız çocuğu sahibi olan Osman Mayatepek, akıcı İngilizcenin yanında, Fransızca ve İtalyanca dillerine de hâkimdir.

05 Şub 2015 - 09:17 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber