Cünüplükle ilgili 8 yeni fetva

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu gusül abdesti ve 'cünüplükle' ilgili 8 yeni fetva yayınladı. Bu fetvalar arasında cünüp olarak denize giren kimsenin gusül abdesti almış sayılacağı belirtildi

DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu gusül abdesti ve 'cünüplükle' ilgili 8 yeni fetva yayınladı. Bu fetvalar arasında cünüp olarak denize giren kimsenin gusül abdesti almış sayılacağı belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu Dini Soruları cevaplandırma Platformu'nda 4 Agustos'ta yer alan cünüpluk ve gusül ile ilgili 8 yeni fetvadan 'Cünüp olarak denize giren kimse gusül abdesti almış olur mu?' sorusuna ilişkin şöyle denildi:
"Cünüp olan kimsenin gusül abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Gusül ile ilgili ayette bütün vücudun iyice yıkanması emredilmektedir (Maide, 5/6). Hanefiler'e göre gusül için niyet şart olmamakla birlikte, ağıza ve burna su almak farzdır (İbnü'l-Hümam, Fethu'l-Kadir, Dâru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut). Bu itibarla, denize giren kimse, ağız ve burnuna su aldığı takdirde gusletmiş olur. Bazı din bilginlerine göre ise, ağız ve burna su almak sünnettir; fakat niyet farzdır. Bunlara göre ağız ve burna su almasa bile, niyet etmişse gusül geçerli olur (Şirbini, Muğni'l-muhtac, Daru'l-Marife, Beyrut)."

LENS GUSÜLE ENGEL DEĞİL

Öte yandan aynı konuda, gözdeki lenslerin gusül abdesti almaya mani olup olmadığı yolundaki soruya verilen fetvada ise, şöyle denildi: "Abdest ve gusülde gözün iç kısmının yıkanması farz değildir (Mevsıiî, el-İhtiyar). Zira, gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere de zarar verebilir. Bu itibarla lens gözlerin iç kısmına konulduğundan abdest ve gusüle engel değildir."
DHA

06 Ağu 2014 - 16:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber