Çifte vatandaşlığa geçin

Başbakan Yardımcısı Arınç, Fransa'da yaşayan Türklere "Çifte vatandaşlığa geçin" çağrısı yaptı.

Avrupa'daki Türk medyasıyla 3. kez yapılan konferans için Paris'te bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlarla Paris'teki konsoloslukta görüştü.

Görüşmede, çifte vatandaşlığa geçmenin önemine değinen Arınç, "Çifte vatandaşlığa geçmeniz, bu ülkedeki varlığınızın tescili açısından da önemli" ifadesini kullandı. Arınç, Fransa'daki Türklerin ülke siyasetiyle yakından ilgilenmesi tavsiyesinde de bulundu. 

Yerel seçimlerde aday olacak Türk kökenli seçmenlere başarılar dileyen Arınç, Fransa'daki Türklerin siyasetle ilgilenmesinin, seslerini daha güçlü bir şekilde duyulmasını sağlayacağını söyledi.

Türkiye'de son dönemdeki ekonomi, dış politika ve altyapı alanında yapılan reformlara ilişkin bilgiler veren Arınç, "Küresel kriz döneminden geçtiğimiz şu dönemde Türkiye, en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomik rakamlar da bunu açıkça gösteriyor. İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde işsizlik oranı yüzde 25'e çıkarken, bizde düşüyor. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin dolardan 10 bin 500 dolara çıktı. Bu önemli bir artışı gösteriyor" diye konuştu. 

Dış politikada da Türkiye'nin daha güçlü bir hale geldiğini kaydeden Arınç, "Herkes Türkiye'nin durumunu artık daha iyi biliyor" dedi. Sağlık sektörü ve altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Arınç, 16 bin 500 kilometre yol yapıldığını, 3 tren hattının hizmete sokulduğunu anlattı.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine de atıfta bulunan Arınç, "Türkiye, AB üyesi olursa yük olmayacak. Aksine, onların yükünü alacak. Onlar da artık bunun farkında" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa ile ilişkiler

Fransa ile geçmişte bazı soğuklukların yaşanmış olabileceğini kaydeden Arınç, bu ülkede iktidar değişikliğiyle ikili ilişkilerin de daha güçleneceği inancında olduğunu ifade etti.

Türk-Fransız ilişkilerinin tarihinin çok köklü olduğunu ve Türkiye'nin başta hukuk ve üniversite olmak üzere Fransa'nın birçok kurumundan etkilendiğinin altını çizen Arınç, mevcut 15 milyar avroluk ticaret hacminin yeterli olmadığını, bunun daha da artırılmasını umut ettiklerini söyledi.

Çözüm süreci

Türk dernek temsilcilerinin çözüm süreciyle ilgili sorularını da yanıtlayan Arınç, "Hepimizin arzusu terörün son bulması, şiddetin durması. Şiddet olmayacaksa bundan güzel ne olabilir? Kim buna 'hayır' diyebilir" ifadesini kullandı. Gelinen noktanın iyi olduğunu vurgulayan Arınç, "Silahlar susarsa şehit haberleri biterse kim buna hayır diyebilir? İnşallah bu beladan da kurtulacağız" diye konuştu.

Fransa Parlamentosu'nda gündeme gelen 1915 olaylarının inkarı ile ilgili yasa tasarısı konusunda görüşlerini açıklayan Arınç, "Bizim bu iddiaları kabul etmemiz mümkün değil. Biz soykırım yapmadık. Bunu reddediyoruz" dedi.

Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Anadolu'nun topraklarında da bazı trajik olayların yaşanmış olabileceğini belirten Arınç, bu olaylarda sadece Ermenilerin değil Türklerin de mağdur olduğunu hatırlattı.

Yurtdışındaki Türklerin bulundukları ülkelerin hukuk kurallarına uymaları gerektiğini vurgulayan Arınç, hatalı gördükleri uygulamaların düzeltilmesi konusunda da organize bir şekilde seslerini yükseltmelerini tavsiye etti.

Toplantıya katılan Türk dernek temsilcileri, bedelli askerlik fiyatının yüksek olması, Fransa'da minareli cami inşaat iznini almakta yaşanılan sıkıntılar, yurtdışında oy verememeleri, pasaport harçlarının pahalı olması konularında şikayetlerini dile getirdi. 

Dernek temsilcileri ayrıca, Fransa'nın Strasbourg kentindeki Türk İlahiyat Yüksekokulunun, diğer kentlerde de kurulmasını ve 2015 yılında Türklerin Fransa'ya gelişinin 50. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, ABD'de olduğu gibi Türk yürüyüşü düzenlemek istediklerini söyledi.

#

14 Nis 2013 - 21:34 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber