Antalya'da rehber kavgası yaşanıyor

Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nun yasalaşmasının ardından kaçak rehberleri denetleme yetkisine sahip olan Antalya Rehberler Odası (ARO) ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü arasında, 'tur niteliği' konusunda anlaşmazlık yaşanıyor

TUR araçlarındaki rehberlerin kokartlı olup olmadığını denetleyen ARO, Antalya Akvaryum, Olympos Teleferik ve Kemer Marina gibi turların uğrak noktalarında denetim yapmak isterken, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ise denetimlerin sadece ören yerleri ile kısıtlı kalması gerektiğini savunuyor.

5 BİN LİRA CEZA

ARO Başkanı Hasan Uysal, Antalya genelinde 2 denetim aracıyla 4 personelden oluşan 'Kaçak Rehber Denetim Timi' kurduklarını anlattı. Yaptıkları denetimlerde sadece kaçak çalışan rehbere tutanak tutulabildiğini anlatan Uysal, "Kaçak rehbere 2 bin 500-5 bin lira arasında ceza kesiliyor. Acenteye tutanak tutulup ceza kesilmesi için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden temsilcinin denetime katılması gerekiyor" diye konuştu.

MÜDÜRLÜKTEN 'TUR DEĞİL' CEVABI

Yasanın çıktığı ilk yıl 4-5 aylık dönemde 150 kaçak tespit ettiklerini, 2013'te bu sayının 200'e çıktığını anlatan Uysal, "Yapılan denetimlerle kaçak sayısı azaldı. Geçen yıl sadece 75 kaçak rehber tespit ettik. Her ay 15-17 denetim gerçekleşiyor. Bu yıl da ilk 6 ayda tutulan tutanak sayısı 20'yi geçmez. Artık ören yerlerine yapılan turlarda kaçak sorunu kalmadı" dedi. Denetim yapamadıkları Akvaryum, Olympos Teleferik gibi yerlerde kaçak sorununun sürdüğünü ifade eden Uysal, "Biz İl Müdürlüğü'nden denetmen istediğimizde, bize bunlar tur değil' cevabı geliyor. Turistler grup olarak bir aktiviteye katılıyor. Bu nasıl tur değil" dedi.

REHBERLERİN YÜZDE 30'U İŞSİZ

Konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu'na taşımaya hazırlandıklarını belirten Uysal, "Mevzuata göre, tüm bu faaliyetler de tur kapsamında. Acenteler kokartlı rehber bulundurmak zorunda. Zaten turizm sezonu kötü gidiyor. Rehberler arasında işsizlik yüzde 30 seviyesine çıkmış. Evinde iş bekliyor" dedi. Turist sayısındaki düşüşün yanı sıra turistlerin çıktığı tur sayısının da azaldığını ifade eden Uysal, "En çok Rus turistler tura çıkıyordu. Rus turist sayısındaki düşüş en çok rehberleri vurdu. Tur sayısı yarı yarıya azaldı" dedi.

27 Tem 2015 - 18:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber