Antalya'da dev 'Biokaçakçılık' engellendi: 3 gözaltı

Antalya Kaş'ta başta orkide olmak üzere endemik bitki türleri ve toprak numuneleri toplayan Macaristan'ın Debrecen Üniversitesi'nde botanik profösörü 50 yaşındaki Attila Molnar ve araştırma görevlileri 30 yaşındaki Victor Loki ile 25 yaşındaki Kristof Süreges gözaltına alındı

ANTALYA

Kaş'ta başta orkide olmak üzere endemik bitki türleri ve toprak numuneleri toplayan Macaristan'ın Debrecen Üniversitesi'nde botanik profösörü 50 yaşındaki Attila Molnar ve araştırma görevlileri 30 yaşındaki Victor Loki ile 25 yaşındaki Kristof Süreges gözaltına alındı. Şüphelilerin araçlarında yüzlerce bitki türüne ait soğan ve toprak numunesi bulundu.

Kaş İlçe Jandarma Komutanlığı'na gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, Uğrar Mahallesi'ndeki bir mezarlığa operasyon düzenledi. Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri ve Özel Çevre Koruma ekiplerinin katıldığı operasyonda, Macaristan'ın Debrecen Üniversitesi'nde botanik profösörü Attila Molnar ile araştırma görevlileri Victor Loki ve Kristof Süreges suçüstü yakalandı. Profesör ve araştırma görevlileri gözaltına alınırken araçlarında yapılan aramalarda, kentin çeşitli ilçelerinden kazılmış 170 endemik bitki türüne ait soğanlar ve yumrulardan oluşan 1100 endemik bitki ele geçirildi.

EN BÜYÜK BİOKAÇAKÇILIK ENGELLENDİ

Sadece Kaş İlçesi'nde orkide türüne ait 50 adet yumru, özel solisyon ve jellerle paketlenmiş 20 adet DNA meteryali, halk arasında 'salep' olarak adlandırılan toplam 360 değişik orkide soğanı, bir miktar toprak numunesi, birçok bitki tohumu kapsülü, 10 adet kuş tüyü, bitkileri paketleme ve korumada kullanılan araçlar ile fotoğraf makinesi ele geçirildi. Yapılan operasyonun Türkiye'nin en büyük biokaçakçılığını engellediği belirtildi.

İfadesinde 4 yıl önce Türkiye'ye gelerek araştırma yaptığını ve o zaman da yanına bitki aldığını belirten Attila Molnar, "Yaptığım işin suç olduğunu biliyorum. Ancak Antalya bölgesindeki orkideler, dünyada nesli kalmamış nadide bitkiler. Bunları götürüp Macaristan'da üretecektim" dedi. El konulan orkidelerin ve yumrularının Kaş'taki Orkide Koruma Alanı'na veya Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) Botanik Bahçesi'ne dikileceği belirtildi.

TÜRKİYE BİOKAÇAKÇILIĞIN İLGİ ODAĞI

Araçları ve fotoğraf makineleri teslim edilen 3 şüpheli, toplam 116 bin 100 TL para cezası uygulanarak serbest bırakıldı. AÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, "Türkiyemiz, orkidegiller ailesi açısından çok zengin bir ülke. Topraklarımızda yaklaşık 170 tür yumrulu orkide yetişiyor. Türkiye bu zenginlikle, maalesef yurt dışı biokaçakçılarının ilgi odağı. TÜBİTAK desteği ile yürütülen Likya Kaş Orkidesi Koruma Projesi kapsamında bu türle ilgili eğitim ve koruma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Biokaçakçılığa konu olan bu olayda, topluma verdiğimiz eğitim çalışmalarının katkısı oldu" dedi.

10 Nis 2015 - 18:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber