Alanya'da ormana giriş yasaklandı

Orman yangını riskine karşı 27 ormana giriş yasaklandı. Ekim ayı sonuna kadar geçerli yasak uyarınca mesire alanları dışında ateşli piknik yapmak da yasak

ANTALYA İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından kentte meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler belirlendi. Komisyonun Mayıs ayında aldığı kararlar doğrultusunda Antalya'daki 27 orman ve koruma sahasına olası yangın riskinden dolayı girişler yasaklandı. Bununla birlikte mesire alanları dışındaki bölgelerde de ateşli piknik yapmak yasaklandı. Başta Antalya Valiliği olmak üzere, emniyet, jandarma birimleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının imzaladığı ve 1 Haziran tarihi itibariyle yürürlüğe giren tedbirler 31 Ekim tarihine kadar geçerli olacak.

İLK GÖREV MUHTARLARA

Komisyonun aldığı kararlara göre, orman yangınının tespiti ve müdahalesi konusunda ilk görev mahalle muhtarlarına verildi. Muhtarlara yangın haberini alır almaz 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirerek en kısa sürede müdahalenin sağlanması yönünde görev yüklenirken, kasıt sonucu çıkan yangının faillerinin bulunması için emniyet ve jandarma birimlerine yardımcı olması gerektiği belirtildi.

TARLA VE ORMAN AYRILACAK

Ormana bitişik tarlalarda hasat sonrası yanıcı maddelerin kaldırılıp tarla ve orman arasında geniş bir bant oluşturulması konusunda muhtarların çalışma yapması gerekliliğinin yanında otlatma izni verilen yerler dışındaki ormanlık alanların otlak olarak kullandırılmamasına karar verildi. Bunun yanında hava sıcaklığının yüksek ve nispi nemin düşük olduğu günlerde vatandaşların orman yangınlarına karşı uyarılmasının da muhtarlar vasıtasıyla yapılması gerektiği belirtildi.

KALKIŞ ÖNCELİĞİ VERİLECEK

Orman yangınlarına öncelikle orman yangın ekiplerinin müdahalesi sağlanırken, bu ekiplerin yetersiz kalması halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarından destek istenmesi karara bağlandı. Kasten çıkarılabilecek orman yangınlarının önlenebilmesi noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin arttırılması gerektiği kaydedildi. Orman yangınına müdahaleye giden araçlara geçiş üstünlüğü sağlanması ile yangın uçak ve helikopterlerine de havalimanında kalkış ve geçiş önceliği verilmesi kararlaştırıldı.

ORMAN KÖYLÜLERİ UYARILACAK

Bunun yanında müftülüklerce camilerde orman yangınları ile ilgili hutbe okutulması ve kritik hava durumunun minarelerden orman köylülerine duyurularak vatandaşın uyarılması gerektiği belirtildi. Komisyonda ayrıca orman içinden geçen enerji nakil hatlarının bakımının koordineli şekilde yapılması gerektiği ifade edildi. Bunun dışında yangın anında acil sağlık hizmeti verilmesi, iletişimin rahat sağlanması ve köy yollarının bakımı gibi tedbirlerin ilgili kuruluşlarca alınması gerektiği kararına varıldı.

27 ORMANA GİRİŞ YASAKLANDI

Diğer yandan, komisyon kararlarına paralel olarak orman yangınlarının önlenmesi amacıyla girişlerin yasaklandığı orman alanları da belirlendi. Buna göre, Kemer ormanları, Düzlerçamı-Asar ormanları, Güzeloba ormanları, Gebiz ormanları, Karabük-Akbaş ormanları, İkizpınar ormanları, 'Manavgat-Taşağıl ormanları, Gülen ormanları, Sazlıçeşme ormanları, Çürük ormanları, Güzelbağ ormanları, Kargı ormanları, Dim ormanları, Demirtaş ormanları, Gazipaşa ormanları, Kumluca ormanları, Finike ormanları, Sualdığı ormanları, Aykırıçay ormanı, Lengüme ormanları, Murtiçi Geriş ormanları, Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Giden Gelmez Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Dimçayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Alanya ormanları ve Alara ormanlarına girişler yasaklandı. Bu ormanlara girişlerin kontrolünün başta Antalya Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı olmak üzere diğer tüm kurum ve kuruluşlarca ortak işbirliği içinde sağlanmasına karar verildi.

25 Haz 2014 - 10:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber