Alanya Teleferik tartışmaları bitmiyor

Teleferik tartışmaları bitmiyor. Şimdi de Antalya Teleferik'ten 2 kat daha küçük olan Alanya Teleferik'in yapım maliyetinin, aynı zamanda hizmete giren Antalya'dan yaklaşık 2,5 kat fazla oluşu kafaları karıştırdı

ALANYA Teleferik'le ilgili tartışmalar, açıldığı günden bu yana sürüyor. Önce 20 TL'lik kişibaşı ücretiyle tartışılan teleferikte 2 TL'lik indirime gidilmişti. Ardından 36 milyon TL'ye mal olduğu açıklanan Alanya Teleferik'in, 16 günde 900 bin TL ciro yaptığı açıklanmış, teleferiğin 2 yıla kalmadan maliyetini amorti edecek ve 18 yıllık cironun yapımcı firmanın cebine girecek oluşu siyasilerin tepkisine yol açmıştı. Siyasiler "Madem maliyetini 2 yılda amorti ediyordu, para basan bu yatırımı niçin Alanya Belediyesi yapmadı?" şeklinde tepki göstermişlerdi. Şimdi de teleferiğin 36 milyon TL olarak açıklanan maliyeti tartışılıyor.  
2 KAT BÜYÜK, 2,5 KAT UCUZ 
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Sarısu-Tünektepe Teleferiği, Sarısu'dan 605 rakımlı Tünektepe'ye saatte 36 kabiniyle 1200 kişi taşıma kapasitesine sahip. 1706 metre uzunluğundaki teleferikle Tünektepe'ye ulaşmak isteyenler 1 kişi için 15, 2 kişi için 20 TL ödeme yapıyor. Alanya Teleferik ise 300 rakım ve 900 metreye gidiyor. 4 Şubat 2017'de açılan teleferik hem yükseklik, hem de mesafe olarak Alanya Teleferik'ten iki kat daha büyük olmasına rağmen bilet fiyatı daha düşük. Üstelik Alanya Teleferik'in maliyeti 36 milyon TL olarak açıklanırken, iki kat daha büyük olmasına rağmen Antalya Teleferik'in maliyeti Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından 14 milyon 694 bin 818 TL olarak açıklanmıştı. Antalya'dan 2 kat daha küçük olan Alanya Teleferik'in yapım maliyetinin, aynı zamanda hizmete giren Antalya'dan yaklaşık 2,5 kat fazla oluşu kafaları karıştırdı.   
'GİZLİ KAPAKLI BİR İŞ DEĞİLDİ'
Yeni Alanya, Alanya Teleferik Projesi'nin ihalesini yapan isim olan Alanya eski Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'na, siyasilerin eleştirilerini sordu. Sipahioğlu "Herkes hesabını, kitabını yapmıştır. Alanya Belediyesi'nin bu projeyi kendi başına yapacak teknik kadrosu yok. Rakamların abartıldığını da düşünmüyorum. Yıllık kazancı görmek gerekiyor önce. Uzun soluklu bir iş. Diğer teleferiklere gelince, kimler neyi, kaça mal etti, bilemeyiz. Bu kadar ucuza mal olacağını bilen firmalar gelip ihaleye girebilirdi. Gizli kapaklı bir iş değil ki, sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya açık bir ihale oldu. Üstelik bir kez de değil, iki kez ihale edildi" diye konuştu.
'HESAP YAPANLAR KENDİLERİ GİRSEYDİ'
"Bugün hesap yapanların ihaleye girmesi daha sağlıklı olurdu" diyen Sipahioğlu, "Rakamlar abartılı olsa da bize laf düşmez. Ben dönemimde elimden geleni yapıp projeyi kazandırdım, yeni gelen yönetim de icraata döktü. Sonuçta bu Alanya'ya kazandırılmış bir değer. Madem bu fiyatlara yapıldı, keşke daha fazlasını belediye kazansaydı. Yine de tüm parayı şirket kazanmıyor, Alanya Belediyesi de pay alıyor. Keşke bugün bu kadar güzel hesap yapan arkadaşlarımız toplanıp, o gün kendileri ihaleye girseydi de, bu işi daha ucuza kazandırsalardı" ifadelerini kullandı.
'TELEFERİĞİN DEVAMI GELMELİ'
Sipahioğlu son olarak şunları söyledi: "Gönül ister ki devamı yapılsın. Başkanımız bugün belediye sarayını yıkıp meydan yapacak, kim bilir belki oradan da mevcut teleferik noktasına yeni bir hat çekilir ve mevcut güzergaha bir alternatif kazandırılır. Oradaki yoğunluk da azalır, bu sayede farklı bir açıdan daha Alanya'yı görme fırsatı oluşturulur. Ayrıca bugün teleferikle ilgili hesap yapan arkadaşlar da toplanıp ihaleye girebilirler."
'İÇ BULANDIRAN İHTİMALLER VAR'
Saadet Partisi (SP) Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarıca ise "Ordu Teleferik, 2 bin 500 metre mesafeye, 600 rakıma çıkıyor. O da 2 sene önce 10 milyon TL'ye yapılmış, üstelik onu da belediye kendisi işletiyor. Onlarla bizim teleferiği kıyasladığımız zaman arada uçurum var. Alanya Belediyesi'nin bu konuyla ilgili bilgilendirme yapması gerekiyor. Ayrıca bu teleferik için kullanıcı sayısı ile ilgili garanti verildi mi, verilmedi mi, belirtilmesi gerek. Elde net bilgi olmasa da iç bulandıran ihtimaller bunlar" dedi.
'BİZİ İNEK GİBİ SAĞACAKLAR'
Sarıca şöyle devam etti: "Alanya Teleferik, Antalya Teleferik'ten 2 kat daha küçük ancak Alanya'nın açıklanan yapım maliyeti 2,5 kat daha fazla. Bu nasıl oluyor, anlayabilmiş değiliz. Biri bunu izah etsin. Antalya Teleferik'ten gelen tüm gelir de, belediyeye ait. Alanya Teleferik halka arz edilseydi, Alanya buna sahip çıkardı. Ama şimdi bizi inek gibi sağacaklar. Burada çok büyük rakamlar dönüyor. Bunu Alanya Belediyesi düşünemedi mi? Sorumlu sadece başkan değil, tüm meclistir. Ayrıca kışın fiyatlandırmada değişiklik yapılmalı, teleferiği büyükler 10 TL, öğrenciler 5 TL'den kullanmalı" diye konuştu.

08 Eyl 2017 - 00:10 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

10

Ahmet mert - Bence derhal soruşturma aćılmalıdır. Kimse milletin parasını çarçur edemez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
09

Musti - Ben geçenlerde denizlide 1400 metre seyir mesafeli teleferiğe sadece 6 tlye bindim varın hesabı siz yapın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
07

Mehmet - Hiç kimse binmesin. "Adamın biri" adlı kullanıcı kodun sahibine sesleniyorum, bu teleferiğe parası olan da binmesin. "adamın biri" adlı şahıs yoksa bu işten pay mı alıyorsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
05

adamın biri - pahalıysa binmeyin arkadaş parası olan binsin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
04

VATANDAŞ - NEDEMEK PAHALIYSA BİNMEYİN SANKİ BABANDAN ÇIKIYOR PARASI OZAMAN İSTEYEN KENDİSİNE TELEFERİK YAPTIRSIN ONA GÖRE KULLANSIN. VATANDAŞA HZMET DİYE KAKALAMASINLAR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
02

Mustafa er - Bayramda merak edip teleferik e vardık ama fahiş fiyattan dolayı binmedik...makul fiyat olsa herkes biner kazanç da daha fazla olurdu...10 tl düşerse bineriz...ve illaa felââ...ağalara paşalara hayırlı olsun...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10
01

mehmet - Su anda turkiyede kimin yeyip kimin ictigi belli degil. Yine bazilari ter dokmeden kazanc sahibi olmustur. Ilk dwgil son da olmayacak. Isin ilginc yani halka yapilan hizmetler icin halk bunun iki katini oduyor. Neymis halka hizmet. Halka yapilan hizmetler bedava olur veyahut cok kucuk bir kar amaci ile satilirki halk gercekten bu isten yarar gorsun. Birde anlasilmatyan sey . O kadar gelirin icinde alanya belediyesinin boyle bir yatirima kendinin girmemesi......nlasilir gibi degil.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Eylül 00:10

Çorum Haber