Aksaray'ın ilk resmi konuğu Papa oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı

PAPA

Franciscus, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Papa Franciscus'un, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Franciscus'u taşıyan makam aracı, Türkiye ve Vatikan bayrağı taşıyan atlı tören birliği eşliğinde saraya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

Papa Franciscus, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Franciscus, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

RESMİ KARŞILAMADA YENİ DÜZEN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti. Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı. "Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Franciscus'un yerleşkeye gelişini bekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Franciscus için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

BASINDAN YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Franciscus'un ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde saraya geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı.

Yerleşkenin 1 Nolu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı. Öte yandan, tören, helikopter kamerası ile de görüntülendi.

28 Kas 2014 - 14:12 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber