8 maddede OHAL

Türkiye'de 81 ilde Olağaüstü Hal (OHAL) ilanını içeren tezkere, Meclis Genel Kurulu'nda 115'e karşı 346 oyla kabul edildi

BAKANLAR Kurulu tarafından hazırlanan 3 ay süreli OHAL uygulamasıyla genel güvenlik ve kamu düzenini korumak amacıyla şunlar yapılabilecek:
1- Bakanlar Kurulu OHAL'in gerekli kıldığı konularda Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) çıkarabilecek. 
2- Süper yetkili OHAL valileri güvenlik konularının yanı sıra yerel yönetimlere ilişkin yetkilere sahip olacak.
3- Bireysel suçlarda 48 saat, toplu suçlarda 4 gün olan gözaltı süresi uzatılabilecek.
4- Sokağa çıkma yasakları mümkün olacak. Kişilerin üzerleri ve kimlikleri aranabilecek. Kimlik taşımak mecbur olacak.
5- Yazılı, sesli ve görsel yayınların çoğaltılması ve dağıtılmasına yasaklar getirilebilecek.
6- Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini denetim altına almak mümkün olacak.
7- TBMM OHAL KHK'lerini 30 gün içinde görüşmek zorunda olacak. KHK reddedilirse yürürlükten kalkacak.
8- 'Teslim ol' emrine itaat etmeyenler karşısında güvenlik kuvvetleri duraksamadan ateş edebilecek.
‘CUNTACILAR CONTA YAKMIŞTIR’
Oylamanın ardından Başbakan Binali Yıldırım Meclis'te söz aldı. Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 
"Az önce meclisimizde kabul edilen OHAL kararı aslında demokratik düzenimize, milli iradeye karşı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldıracak tedbirleri almaya yöneliktir. 15 Temmuz'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsü ile millet, hükümeti ile bütün partileri ile başkomutanı ile bir olmuştur. Darbe bozuntucularını bertaraf etmiştir. Bu süreçte çok kurum büyük bir ülke sevgisi ile bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiştir. Türkiye dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Bugünkü kararla devlet millete değil, kendisine OHAL ilan etmiştir. Devlet içine yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. Türkiye'nin en meşru şekilde karşı çıktığı bu işte bile bazı dost bildiğimiz çevrelerden bir takım kafa karıştırıcı haberler geliyor. Türk ekonomisi dünyaya açık bir ekonomidir, bu girişim olmasına rağmen pazartesi günü hiçbir kesintiye uğramadan hayat devam etmiş ve bütün ekonomik faaliyetler sağlıklı şekilde yürütülmüştür. Türkiye'nin risk primi ile oynama gayretlerini iyi niyetli olmaktan yoksun buluyoruz. Bunlar acele maksatlı verilmiş kararlardır. Bizim partilerden bu süreçte bütün siyasi partilerimiz takdire şayan başta genel başkanları olmak üzere bir duruş sergilemiş, şu gazi Meclis'in çatısı altında bombalanma esnasında bile demokrasiden milli iradeden asla ödün vermemiştir. Bizim siyasi parti gruplarından beklentimiz bu başlattığımız birlikteliğin süratle bu beladan kurtulmak için yapılacak düzenlemelerde de devam etmesidir. 15-16 Temmuz günlerini artık demokrasinin günleri olarak kutlayacağız. Demokrasi şehitlerimizi anma günü olarak kutlayacağız. Tankın gücü halkın gücünün karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar conta yakmıştır ve yolda kalmıştır, halkın iradesi kazanmıştır. Bir kez daha yüce Meclisimize ve aziz milletimize bu asil duruşlarından dolayı teşekkür ediyorum.”

21 Tem 2016 - 23:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber