'400 öğretmen açığı var'

Kaymakam Özdemir'i ziyaret eden Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Altuntaş, öğretmenlere yönelik baskıların sürdüğünü söyledi

- Erkan UYSAL

EĞİTİM

Bir-Sen Alanya Şubesi Başkanı Hacı Mehmet Altuntaş ve yönetimi Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette açıklama yapan Altuntaş, "Buraya gelişimizin bir diğer amacı da hayırlı olsundan daha fazla, eğitim öğretim çalışanlarımızın yaşadığı problemleri dile getirmek ve bunların giderilmesi noktasında Kaymakam Özdemir'den yardım istemek. Devlette devamlılık esastır. Bizim bir devlet kurumundan, kaymakamlıktan öğretmen camiası olarak her zaman taleplerimiz olabilir. Bunun kişilerle ilgisi yok. Eğitim ve öğretim kurumlarında öğretmenlerin serbest kıyafetlerle okullara gitmesiyle ilgili bir talebimiz olmuştu. Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Sendikası 12 milyon imzayla memurların başörtülü bir şekilde okullarına, işlerine gitmesi noktasında bir mücadele verdi. Bunu yasaya çıkartarak başarmış bulunuyoruz ama bu başarının bir diğer ayağı da erkek veya kadın memurların da kendi istedikleri şekilde demokratik bireysel özgürlükleri çerçevesinde işyerlerine özgürce gitmesi noktasında eylemimiz vardı ve halen devam ediyor. Bununla ilgili Alanya'da sorunlar yaşadık. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı öğretmenlerin kendilerine yakışan her türlü kıyafetle okullara gidebileceği noktasında fikir beyan etmiş durumdayken Alanya'da gerek bizim gerek diğer sendikalardan öğretmenler, memurlar kılık kıyafetleri dolayısıyla mobbing (baskı) uygulamalarına tabi tutuldu. Buna da Alanya eski Kaymakamı Hasan Tanrıseven'in altında imzası olan bütün öğretmenlerin yasaya uygun bir şekilde kılık kıyafetle okullarına gitmeleri gerekliliği, bunun eğitim yöneticilerinin sağlaması gerekliliği, eğer sağlamazlarsa eğitim yöneticilerine soruşturmanın açılacağı şeklinde baskıcı yöntemde bir uygulama söz konusu oldu. Hala bu tür uygulamalar devam ediyor. Öğretmen camiamız bu noktada son derece rahatsız" dedi.

'ALANYA'YA ÖZEL UYGULAMA VAR'

Uygulamayı önceki Kaymakam Tanrıseven'in yapmasıyla ilgili soruyu cevaplayan Altuntaş, "Bu uygulama Tanrıseven'in şahsında olan bir şey değil. Devletin yasasında hala böyle bir şey var ama sivil itaatsizlik çerçevesinde bütün memurlar, sendikalar bunu uyguluyor. Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği'nde (AB) öğretmenlerin herhangi bir kılık kıyafet zorlamasıyla karşı karşıya olmadığını da biliyoruz. Bu bağlamda Türkiye'de farklı birkaç yerde de uygulanmış olabilir ama Alanya'ya özel bir uygulamayla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

'ÖĞRETMENLER ÇALIŞTIRILMAMALI'

Alanya'da sosyal medya uygulamalarında kaymakamlığın çok hareketlilik içerisinde olduğuna dikkat çeken Altuntaş, "Bunu halkımızın bilgilendirilmesi açısından önemli de görebiliriz ancak bu uygulamanın bizim eğitim camiasından öğretmenlerimizle sağlanıyor olması, edebiyat öğretmenlerimizin burada sosyal medya uzmanlığı veya burada çalıştırılıyor olması bizim eğitim camiası olarak kabullenemeyeceğimiz bir durum. Alanya'da 400 öğretmen açığımız var. Devlet bir şekilde buraya öğretmenleri gönderip bu açığı kapatmaya çalışırken öğretmenlerin kaymakamlıkta basın, sosyal medya alanında çalıştırılması bizim öğretmen sendikası olarak kabul edeceğimiz bir durum değil. Her insanın sosyal medya kullanma özgürlüğü vardır. İnsanların sosyal medya fenomeni olma isteği de olabilir ama herkes bunu kendi imkanlarıyla yapmalıdır diye düşünüyoruz. Bu noktada öğretmenlerimizin öğretmenliklerini yapması noktasında bir tutum sergilenmesi talebimiz var. Eğitim Bir Sen olarak giden, gelen kaymakam veyahut birtakım siyasi durumlar içerisinde olmamız söz konusu değil ama kendi memur kesimimizin haklarını dile getirmek bizim boynumuzun borcu" diye konuştu.

'ÇOK DOĞRU BULMUYORUM'

Kaymakam Özdemir de "Bizim kaymakamlığımızın sosyal medya hesaplarını ben açmıştım. Bunlar kamuoyunu bilgilendirme amaçlı kullanılıyordu. Bizler devletin memurlarıyız. Bizlerin reklam gibi şeylere ihtiyacı olmaz. Çok fazla sosyal medyaya yüklenmenin de işin tadını kaçıracağını düşünüyorum. 400'ün üzerinde öğretmen açığı varsa öğretmenlerin kendi görevleri dışında kullanılmalarını çok doğru bulmuyorum. Bu kesinlikle böyle bir şey olmaz anlamına gelmiyor. Öğretmenlerimiz genel olarak donanımlı insanlar olmaları hasebiyle onlardan istifade etmek, onların engin bilgi, becerileri ve tecrübelerinden yararlanmak kamu idaresinin mutlak değerlendirmesi gereken hususlardan birisi ama bu öğretmenleri başarısızlığa uğratmak, meslekleriyle ilgili işlev bozukluğuna sebebiyet verebilecek yerlere götürmek anlamına gelmemeli" dedi.

26 Şub 2015 - 11:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber