Gordion'un düğümü (1)

TOPLAM

6 bölümden oluşan bu yazı dizisi Alanya'daki yeni nesil siyasetçilerin kulağına küpe olsun diye yazıyorum.
Hazırsanız başlıyorum.
***
90'lı yılların başında Alanya siyasetinin iki önemli aktörü vardı.
Cengiz Aydoğan ve Hayri Doğan.
Bırakın o dönemde üniversitede olan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile o zamanlar henüz Beyoğlu Belediye Başkan Adayı idi, hatta şimdi siyaseten gücünün doruğunda olmasına karşın, 89 seçimlerinde, seçilememişti.
Genç bir İnşaat Mühendisi olan, Alanya'da mütevazı bir ofisi bulunan, sessiz, sakin, kendi halinde, efendi, her evin bir bireyi gibi duran Cengiz Aydoğan, dönemin Doğru Yol Partisi (DYP) yöneticisi Faruk Koçak tarafından keşfedildi, aktif siyasete dahil edildi.
1989 Belediye Seçimleri'nde DYP'den Alanya Belediye Başkan Adayı gösterildi, seçildi.
Cengiz Aydoğan döneminin başladığı gün, Alanya'nın şimdilerde lüks konutların yükseldiği, oysa 90'lı yıllarda portakal bahçeleriyle çevrili olan Oba'da da (merhum) Hayri Doğan dönemi başlıyordu.
1989 yılında Cengiz Aydoğan Alanya ilçesine, Hayri Doğan da Oba beldesine başkan seçildi.
İkisi de Kırat'çıydı, ikisi de Demirel'ciydi, ikisi de Alanya'nın ve Oba'nın kalkınması için çalışmak adına bu göreve talip olmuşlardı.
Aşağı yukarı 1,5-2 yıl aynı partilerde, aynı şehrin içerisinde uyum içerisinde çalıştılar.
Rivayet odur ki...
Bu uyumlu dönem, Hayri Doğan'ın 1991 Genel Seçimleri için Oba Belediye Başkanlığı'ndan istifa edip, DYP'den önce Antalya Milletvekili Adayı olup ardından seçilmesiyle bozulmaya başladı.
Beldelere nazaran çok daha büyük olan Alanya'nın "inşaat mühendisi" olan Belediye Başkanı Cengiz Aydoğan ile, artık hem Antalya Milletvekili hem de DYP Genel İdare Kurulu'nun önemli bir ismi haline gelen Hayri Doğan arasında çeşitli siyasi sorunlar baş gösterdi.
1989'da görev kapsamı açısından üstte olan Aydoğan ile altta olan Hayri Doğan'ın ilişkisi, 1991'den sonra Hayri Doğan'ın siyasi hiyerarşi açısından üste çıkıp, Cengiz Aydoğan'ın altta kalmasıyla kopma noktasına geldi.
Merhum Hayri Doğan'ın gerek hitabet yeteneği, gerek parti tabanından aldığı siyasi destek onu daha popüler kıldı, nitekim Alanya bazında siyasi açıdan bütün yetki ondaydı.
Oba'daki stadyum, Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu, Arıtma Tesisi, Atatürk Kapalı Spor Salonu ve daha nice projeyi birer ikişer hükümetin gündemine sokup hayata geçirten Hayri Doğan'la Cengiz Aydoğan arasındaki soğuk savaşın farkına ilk varan isim, 1994'te Aydoğan'ın karşısına Anavatan Partisi'nden rakip aday olarak çıkıp ilk yenilgisini tadan 1999-2014 döneminin Alanya Belediye Başkan Adayı Hasan Sipahioğlu olmuştu.
Çiçeği burnunda bir avukat olan, 1987 yılında açtıkları Damlataş'taki Gardenia Otel'de turizmcilik yapan, dönemin siyasi iklimiyle de ANAP'tan Alanya Belediye Başkan Adayı olup DYP'li Cengiz Aydoğan'ın karşısına çıkan Sipahioğlu, 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri'nde Aydoğan'a yenilince köşesine çekilmedi, çevresinin de desteğiyle hemen ANAP'ın Alanya İlçe Başkanı oldu.
(Günümüzde bir yerlere aday olup seçilemeyince köşesine çekilenlerin kulağına küpe olsun.)
Sipahioğlu'nun bu işin peşini bırakmayacağı, seçilemeyince derhal ANAP'ın Alanya İlçe Başkanı olduğu gün anlaşılmıştı.
Siyaseti ve Alanya'yı adeta oya gibi işleyecek, hem kendisini siyaseten pişirecek, hem de Alanya halkı ile birlikte partisini bir sonraki yerel seçime hazırlayacaktı.
Üstelik ülkedeki siyasi atmosfer değişiyordu, Mesut Yılmaz'ın başında olduğu ANAP'a destek her geçen gün daha da artıyordu.
Nasıl ki günümüzde Alanya'nın ileri gelenleri, sermaye sahipleri ve ilerleyen yıllarda siyaseten sivrilmek isteyen pek çok kesim Ak Parti'ye büyük temayül gösteriyorsa, 90'lı yılların ortalarında da durum pek farklı değildi.
ANAP'lı olmak, Mesut Yılmaz ile fotoğraf çektirip ofisin duvarına asmak, ANAP rozeti takmak, apayrı bir statü göstergesiydi.
İsimlerini burada tek tek yazmayayım, günümüzde Ak Parti'de, MHP'de ve CHP'de siyaset yapan Alanya'daki pek çok eski ve yeni siyasetçinin yüzde 90'ı ANAP'taydı diyeyim, gerisini siz anlayıverin.
Sipahioğlu, halkın Cengiz Aydoğan'a olan sempatisinin farkındaydı.
Bu gücü kırmak için önce, ANAP'ın da sembolü olan petek'ten esinlenerek "Petek Haber" adlı haftalık, günümüzün gazetelerine nazaran daha küçük ebatlarda olan bir gazetenin kurulmasına öncülük etti.
Bu gazetenin neredeyse tüm sayfalarında DYP'li Belediye Başkanı Cengiz Aydoğan'a usturuplu şekilde muhalefet ediliyor, örneğin sular iki gün akmasa, "Aydoğan'ın musluğu tısss" başlıklı manşetler atılıyordu.
(DEVAMI YARIN)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber