‘Vergiler gelir ölçüsünde alınıyor’

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, herkesten geliri ölçüsünde vergi aldıklarını belirterek, bu konuda farklı düşünenleri geçmişteki vergi oranlarıyla bugünü karşılaştırmaya çağırdı.

Batman'ın Koçaklar köyünde kurulan iftar sofrasında Şimşek, soruları yanıtladı. Vergilerin daha makul seviyelere çekilerek Türkiye'nin tamamına yaymanın mümkün olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, vergi konusunda algının tersine mesafe kat edildiğini söyledi. Herkesten geliri ölçüsünde vergi almayı şiar edindiklerini dile getiren Şimşek, Türkiye'de vergilerin oranını başka ülkelerle ya da Türkiye'nin geçmiş dönemdeki oranlarla karşılaştırılması gerektiğini kaydetti. Türkiye vergi oranının yüzde 18-19 civarında olduğunu anlatan Şimşek, OECD ülkelerinde ise aynı oranın yüzde 34 seviyelerinde olduğuna dikkat çekti. Şimşek, Türkiye'nin eskiden şirketlerin karı üzerinden alınan vergiler konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildirerek, “Şimdi en düşük vergi alınan 5’inci ülke haline geldik” dedi. Bu sene bazı alanlarda Türkiye'de yatırım yapıldığı takdirde kurumlar vergisinin yüzde 2'ye indirilmesi yönünde adımlar attıklarına dikkati çeken Şimşek, İstanbul'da aynı oranın en fazla yüzde 8-10 olduğunu ifade etti. Şimşek, asgari ücretli için vergiyi sıfıra kadar indirdiklerini dile getirerek, “Bugün birçok Avrupa ülkesinde gelir vergisinin üst dilimi yüzde 50. Bizde yüzde 35. Açık ve net” diye konuştu. Şimşek, Türkiye'nin eskiden şirketlerin karı üzerinden alınan vergiler konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildirerek, “Şimdi en düşük vergi alınan 5’inci ülke haline geldik” dedi. Vergi ödemenin kutsal bir görev olduğunu kaydeden Maliye Bakanı, “Aslında vergi ödenmediği zaman bu, 75 milyon kişiden hırsızlık yapmak demektir. Bir kişiden hırsızlık yaparsanız, sonra gidersiniz, bulursunuz ve helalleşirsiniz. 75 milyon ile nasıl helalleşir bir insan?” diye konuştu. '4-5 ÜRÜNDE VERGİ YÜKSEK' Türkiye'de ortalama 14,4 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranının Avrupa ülkelerinde yüzde 21 seviyelerine çıktığını ifade eden Şimşek, “Peki o zaman sorun nerede? Türkiye'de 4-5 üründe vergiler çok yüksek. Nedir bunlar? Akaryakıt ürünleridir, sigaradır, alkollü içkilerdir, otomotiv, iletişimdir” ifadesini kullandı. Şimşek, aslında son 10 yıl içinde alkol, tütün ürünleri ve ithal edilen küçük bir otomotiv segmenti hariç vergilerde artışa gidilmediğini de belirterek, akaryakıta gelen zamların vergiyle bir ilgisinin olmadığını vurguladı.

#

04 Ağu 2012 - 03:01 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber