Vergide devrim

Yatırımların önünü açmak isteyen hükümet, her nüshaya ayrı alınan damga vergisi uygulamasından vazgeçiyor. Yatırımcı ayrı bir sözleşmeye konu olmadıkça cezai yaptırım tutarları üzerinden de damga vergisi ödemeyecek. Yargıda iptal edilen kamu ihale kararlarına ilişkin damga vergileri ise iade edilecek

HÜKÜMET Türkiye'de yatırım maliyetlerini artırıcı bir uygulama olan damga vergisinde devrim gibi kararlar aldı. Bu kapsamda artık sözleşmeler nüsha, suret demeden istenildiği sayıda yapılabilecek. Yine sözleşme bedelinde fiyat farkları nedeniyle ortaya çıkan bedel artışlarından da damga vergisi ödenmeyecek. Yargıda iptal edilen kamu ihale kararlarına ilişkin damga vergileri ise iade edilecek. Ancak, söz konusu ihale ile ilgili sözleşme düzenlenmiş ise, bu sözleşmelere ait damga vergisi ilgililerine iade edilmeyecek.
KOBİ SERMAYESİ KADAR
Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, alınan kararın yerinde ve olumlu olmakla birlikte, birtakım eksikliklerinin olduğunu belirtti. Tolu, “Düzenleme kapsamına iptal edilen söz konusu ihale konusu işlerle ilgili sözleşmelerin de dahil edilmesi ve bu sözleşmelerin damga vergisinin de iade edilmesi gerekirdi. Hatta iptal edilen tüm sözleşmeler ve damga vergileri de bu kapsama alınmalıydı” şeklinde konuştu.
Yatırımcıları sözleşme yapmaktan bile imtina ettiren damga vergisi uygulaması bugüne kadar sözleşmede belirtilen en yüksek tutar üzerinden alınıyordu. Birden fazla düzenlenmesi halinde her nüshadan ayrı ayrı alınıyordu. Nüsha suret durumuna göre değişmesi şeklinde yatırımcılara ciddi maliyet getiriyordu. Bazen ödenecek tutar KOBİ sermayesine denk gelebiliyordu.
6728 sayılı düzenleme ile “Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi onların ise sadece bir nüshası damga vergisine tabidir” hükmü eklendi.
Sözleşmelerde cayma, feshetme gibi durumlarla karşılaşılmaması ve sözleşmeye kesinlik kazandırılması bakımından belirlenen tutarın birkaç katı tazminat maddeleri konulurken ortaya çıkan ağır damga vergisi yükü de çözüldü.
CEZAİ ŞART KOYMAKTAN KAÇINILMAYACAK
Buna göre bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen bağlanma parası, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi taahhüt tutarları üzerinden damga vergisi ödenmeyecek. Ayrıca bu taahhüt tutarları damga vergisi matrahı hesaplamasında dikkate alınmayacak. Ancak, ana sözleşme dışında ayrı bir sözleşme düzenlendiği durumlarda, bu taahhüt tutarları üzerinden de ayrıca damga vergisi ödenecek. Abdullah Tolu, bu tür taahhütler nedeniyle oluşacak damga vergisini ödememek için yatırımcının bu cezai taahhütleri ana sözleşme içerisinde düzenlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Tolu, “Yatırımcılar ana sözleşme dışında ikinci ya da başka bir yazılı sözleşme yapmadığı taktirde ayrı bir damga vergisi ödemez" dedi.
SÖZLEŞME BEDELİ FARKINA DAMGA YOK
Damga vergisi yükünün düşürülmesine ilişkin bir müjde de damga vergisini kanuni üst sınırdan ödeyenlere geldi. Buna göre bir sözleşme bedelinde fiyat farkı ortaya çıktığında bu fiyat farkının damga vergisi ödenmeyecek. Yani 200 milyar liralık bir ihalenin damga vergisi binde 9,48 olarak 1 milyon 896 bin lira olacak. Ancak bu ihalenin sözleşmede yer alan bedeli örneğin 50 milyar lira artması halinde binde 9,48 damga vergisi olan 474 bin lira ödenmeyecek.

23 Ağu 2016 - 09:17 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber