Üretici dertli

Domates ve salatalık fiyatları üreticiyi üzüyor. Geçen yıl Ocak ayında fiyatı 1,50-1,60 TL olan domates ise bu yıl 90 kuruştan satılabiliyor

ÖNEMLİ turfanda sebze üretim merkezlerinden Antalya'nın Demre ilçesinde, domates ve salatalık fiyatları üreticiyi memnun etmiyor. Alınan bilgiye göre üretici, geçen yıl Ocak ayında 1,60 TL'den sattığı salatalığa bu yıl toptancı halinde 80 kuruştan müşteri bulabiliyor. Geçen yıl aynı dönemde fiyatı 1,50-1,60 TL olan domates ise bu yıl 90 kuruştan satılabiliyor. Geçen yılki fiyatlardan tatmin olan çok sayıda üreticinin, seralara bu yıl daha çok domates ve salatalık ekmelerinin, ürün arzının artmasına, fiyatın da düşmesine yol açtığı belirtiliyor. Bu arada, son yıllarda üretimi yaygınlaşan kokteyl domatesin tekli olanının kilogramı 1,40 TL'den alıcı buluyor. Salkım domatesin kilogramı ise 2 TL'den satılıyor. Bölgede en çok üretilen ürünlerden biberin fiyatı ise geçen yıla göre bir miktar arttı. “Demre sivrisi” olarak adlandırılan ve geçen yıl 2,20 TL'den satılan biber, bu yıl 2,40 TL'den, geçen yıl 1,60 TL'den satılan kapya biber 2 TL'den satılıyor. Macar biberin fiyatı ise geçen yıla göre değişmedi ve yine 1,50 TL'den satılmaya devam ediliyor. Geçen yıl 2,40 TL'den satılan patlıcanın fiyatı ise 1.70 TL'ye düştü. Demre Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz, turfanda sebzeciliğin lokomotifinin domates ve salatalık olduğuna işaret ederek, geçen yıl domates ve salatalık fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdüğünü hatırlattı. Açıkgöz şunları söyledi: "Fiyatlar bu düzeyde devam ederse üretici perişan olur. Sebze fiyatları geçen yıla göre düşerken, girdi fiyatları yükseldi. Gübre, ilaç, arı ve fide fiyatları neredeyse yüzde elli arttı. Basit bir örnek vermek gerekirse, bir kovan arı geçen yıl 130 TL iken, bu yıl 180 TL oldu. Düşen ihracat, ülkede yaşanan ekonomik krizle düşen alım gücü bu durumun en büyük nedeni. Ayrıca, artan soğuklarla düşen iç talep, düşen fiyatların tuzu biberi oldu. Bir an önce tüm sebze türlerini kapsayacak biçimde ihracata teşvik verilmeli. Bu konudaki kararname hemen çıkarılmalıdır."

#

27 Oca 2010 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber