UMEM Beceri 10 Projesi İşbirliği Protokolü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 8 Nisan tarihinde ATSO Meclis Salonu’nda Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu Belediyeleri ile “UMEM Beceri 10 Projesi İşbirliği Protokolü” imzalanacağını açıkladı.

Protokole Antalya Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu belediyelerinin imza atacağını belirten ATSO Başkanı Budak, “İşsizlik Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Antalya’da kurumlar arasında kurulacak büyük işbirliği ile mesleksiz ve işsiz gençlerimizi meslek ve iş sahibi yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Antalya Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü, Antalya Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi tarafından yürütülen UMEM Projesi’ne ilk defa merkez belediyelerinin de katılacağını belirten Budak, “İmzalanacak olan bu protokol ile belediyelerimiz projenin bilinirliğine yönelik tanıtım destekleri vermeyi, iş arayanları Beceri10 meslek kurslarına yönlendirmeyi, işgücü ihtiyacının tespiti için İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi çalışmalarına katkı sağlamayı taahhüt edecekler. İşsizlik sorununun çözümüne yönelik çalışmalarımız bu birliktelik ile büyük güç kazanacak” diye konuştu.

TARIM VE HİZMET SEKTÖRLERİ DE DAHİL EDİLDİ

Üç yıl önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde sanayi sektörüne ara eleman yetiştirmek için hayata geçirilen BECERİ’10 “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)” projesi hakkında da bilgi veren Budak projeye “Hizmetler” ve “Tarım” sektörlerinin de dahil edilmesi ile uygulama alanının daha da genişletildiğini belirtti. Budak açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İş dünyasından gelen talepler doğrultusunda istihdam garantili yeni kurslar açmayı sürdüreceğiz. Antalya’da şu ana kadar sanayi sektöründe; oto kaportacı, asansör sistemleri bakım onarım, gazaltı kaynakçılığı, mobilya döşemeciliği, baskı sonrası operatörlüğü, çamaşırhane elemanı, CNC freze operatörlüğü, CNC lazer operatörlüğü, ekskavatör operatörlüğü, masaüstü yayıncılık, kimya laboratuarı, mobilya üretim elemanı, soğutma-iklimlendirme, model makineci olmak üzere 17 meslek kursu açıldı. Bu kursları başarıyla bitirerek meslek sahibi olan kursiyerlerin yüzde 92’si firmalarda istihdam edildi.

Hizmetler sektöründe ise kat hizmetleri, satış temsilcisi, transfer elemanı, aşçı yardımcısı, servis elemanı yardımcısı, bar görevlisi yardımcısı, satış elemanı, kasiyer, cilt bakım ve temel makyaj, manikür pedikür, sekreter, masör, güzellik uzmanı olmak üzere 786 kişinin katılımı ile 38 kurs açıldı. Halen kurslar devam ediyor.”

MESLEKSİZ GENÇLER MESLEK SAHİBİ YAPILIYOR

İşsizlik ve mesleksizlik sorununun Türkiye’nin önemli sorunu olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Budak, “UMEM Beceri 10 projesi kapsamında öncelikle illerdeki yerel işgücü piyasası ihtiyaçları tespit ediliyor. İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde ihtiyaç duyulan iş kolları belirleniyor, ihtiyaçlar doğrultunda nitelikli işgücü yetiştiriliyor, gençler meslek sahibi yapılıyor ve istihdamları sağlanıyor” dedi. Proje kapsamındaki kursiyer gençlere teorik eğitim döneminde günlük 20 TL, işbaşı eğitim döneminde ise 25 TL ücret ödendiğini, genel sağlık sigortalarının İŞKUR tarafından karşılandığını kaydeden Budak, ayrıca kursları başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlandığını bildirdi.

18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 42 ay süreyle, 30 yaş üzerindeki erkekler için 30 ay süreyle Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinin İŞKUR tarafından karşılandığını belirten Budak, “Bunu bir örnek vererek açıklayacak olursak; asgari ücret ile çalışan tek bir personel için bile bu rakam 12 ay için 1,860 TL ve 48 ay için ise 7,440 TL’dir” şeklinde konuştu.

ATSO Başkanı Budak, önümüzdeki günlerde açılacak olan Sigorta Teknik Personeli, Bireysel Emeklilik Aracısı, Çamaşırhane Elamanı kursları ile ilgili olarak, ilgilenenlerin öncelikle www.iskur.gov.tr, daha sonra ise www.beceri10.org.tr adresinden TC kimlik numaraları ile giriş yaparak kurs kayıtlarını; işletmelerin ise www.beceri10.org.tr adresinden ticaret sicil ve oda sicil numaraları ile giriş yaparak yeni stajyer talep kayıtlarını gerçekleştirebileceklerini de sözlerine ekledi.

05 Nis 2013 - 10:19 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber