Türkiye’den 11 ton yardım

Kuraklık nedeniyle açlıkla mücadele eden Afrika ülkeleri Etiyopya, Somailand ve Putland’a 11 ton insan malzemesi ile 178 bin 844 adet çocuk bezi ulaştıracak olan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan uğurlandı. Yola çıkan son gemiyle bölgeye ulaşacak yardım miktarı 62 bin tona ulaştı

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı koordinasyonunda Etiyopya, Somailand ve Putland’a yardım götürmek için dün gece Mersin Limanı’na gelen Marshall Islands bayraklı ‘Lila Majuro’ isimli gemi, insani yardım malzemelerinin yüklenmesinin ardından bugün demirlediği 18. rıhtımdan törenle uğurlandı. İnsani yardım gemisi ile Kurban Bayramı öncesi Afrika ülkelerine 11 ton un ve şeker ile 178 bin 844 adet çocuk bezi gönderildi. Mersin Limanı’nda düzenlenen törene Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kızılay Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, AFAD Sivil Savunma Daire Başkanı Ahmet Atik ile Mersin protokolü katıldı.
"Dünyanın neresinde yardıma muhtaç insan varsa yardım elimizi uzatıyoruz"
Törende konuşan Vali Çakacak, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyanın neresinde yardıma muhtaç insan varsa yardım elini her zaman uzattığını belirterek, "Devletimiz, milletimiz bu yardım elini uzatırken, bu yardımları dünyanın neresinde olursa olsun sadece insan olduğu için yapıyor. Bu bizim hem inancımızın gereği, hem kültürümüzün gereği hem büyük bir millet olmamızın bize yüklediği bir misyondan dolayıdır. Biz dünyanın hiçbir yerinde savaşlardan, kuraklıklardan, açlıktan dolayı insanların ölmesine razı gelemeyiz. Komşu ülkelerimizden binlerce insan canlarını kurtarmak için ülkemize geldi. Biz ülkemize sığınan bu insanlara mülteci bile demiyoruz, misafir diyoruz. Onlara biz mülteci gözüyle bakmıyoruz, onlar bizim komşumuzdur, insandır. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Vatansız kalmanın ne olduğunu, savaştan kaçıp başka ülkelere gidenler en iyi anlar. Zorda kalan insanların durumunu bildiğimiz için biz hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak hem yüce milletimiz olarak hem de kuruluşlarımızla dünyanın neresinde olursa olsun yardıma muhtaç bir insan varsa biz her zaman yardım elimizi uzatacağız. Bu büyük millet olma görevidir, tarihin bize yüklediği misyonun gereğidir" dedi.
"Oradaki devlet erkanı, ’Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buraya gelmeseydi biz burada açlıktan ölecektik’ diyorlar"
Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Turunç ise bundan önce 19 kez hava yolu ve deniz yoluyla Somali’ye yardım ulaştırdıklarını belirtti. Bugün de 11 ton insani yardım malzemesini 3 bölgeye göndereceklerini kaydeden Turunç, "2011 yılında Somali’de her 4-5 dakika da bir çocuk ve yetişkin açlıktan hayatını kaybediyordu. Tam bir trajedi ve insanlığın utanacağı bir tablo yaşanıyordu. Ayrıca açlıkla mücadele eden insanlar bir yandan iç karışıklıklarla mücadele ediyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız o dönemin başbakanıyken birçok riske rağmen dönemin bakanlarıyla birlikte oraya gitmiş olmaları Somali’nin kaderini değiştirdi. Her gittiğimizde de cumhurbaşkanları, başbakanları, devlet erkanının söylediği bir milat vardır; sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bey buraya gelmeseydi biz burada açlıktan ölecektik. Zaman zaman iç karışıklıktan hayatımızı kaybedecektik ama daha çok açlıktan ölecektik. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla oraya hemen insani yardımlar başlatıldı. Kısa bir süre sonra insanlar yeniden hayata döndüler, yeniden sosyal hayat başladı. İnsanların açlıktan öldüğü bir dönem kapanmıştı. Orada bestelenen yerel parçalarda Recep Tayyip Erdoğan sen gelmeseydin çocuklarımız sütsüzlükten, açlıktan öleceklerdi sözleriyle birçok parça yapıldı" şeklinde konuştu.
"Türkiye’nin Somali’ye yaptığı insani yardımın değeri 500 milyon dolayı aştı"
AFAD Sivil Savunma Daire Başkanı Atik de bu geminin ulaşmasıyla birlikte Somali’ye yapılan insani yardım miktarının 62 bin tona ulaşacağını vurgulayarak, "Somali’ye ek olarak bu sefer Etiyopya’ya da bu yardımımızı ulaştırmış olacağız. Bölgeye olan yardımlarımız 5 yıldır sürüyor. Dünyanın ilgisini 5 yıl boyunca Somali’ye yönelten Türkiye’ydi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2011’de başbakan sıfatıyla bölgeye gitti ve bölgedeki açlık, kuraklık ve susuzluğa dikkat çekmişti. Ülkemiz o günden beri hep Somali’nin yanında yer aldı. Türkiye’nin Somali’ye yaptığı insani yardımın değeri ise 500 milyon doları aşmış durumda" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve protokol üyeleri, el sallayarak yardım gemisini Mersin Limanı’ndan uğurladı.

09 Eyl 2016 - 20:26 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber