Türkiye'de balıkçılık yokuş aşağı!

Denizlerdeki balık varlığı 5’te bir oranında azalırken, üretim balık çiftliklerine kaymaya başladı.Tüm dünyada 800 milyon ton seviyesinde sabitlenen deniz balıkçılığı Türkiye’de hızlı bir düşüşe geçti

AVLANMA sezonunun açılması ile yeniden gündeme gelen Türkiye'nin denizlerdeki balık varlığı geçen yıl yüzde 22.4 azalırken, yatırımlar ve üretimler çiftlik balığına döndü. Geçen yıl çiftlik balıkçılığı yüzde 5.4 artış gösterirken, toplam balık üretimi ise deniz ve çiftliklerde 500 bin tona ulaştı. TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılı verilerine göre deniz balıkçılığı miktarı, 260 bin ton çiftlik balıkçılığı miktarı ise 250 bin ton seviyesine gelirken, perakende sektöründe ise balık çiftliklerindeki yatırım atağı ile birlikte satış hedeflerini yükseldi.

YILLIK TÜKETİM 6.2 KİLO

Türkiye'de balıkçılığı desteklemek üzere bu alana 4 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını açıklayan Carrefoursa Genel Müdürü Hakan Ergin, geçen yıl 30 balık çeşidiyle 2.8 milyon kilogram satış yaptıklarını bu yıl ise çeşidi 85'e, balık satışını da 8 milyon kilograma çıkarmayı planladıklarını aktardı. Ergin, “Balık konusunda 2017 yılı için geçen yıla oranla 4 kat fazla ciro yapma hedefimizi yakalayacağız” dedi. Ergin, kişi başı yıllık balık tüketiminin Avrupa'da 20, dünyada 17, Türkiye'de ise 6.2 kilogram olduğunu belirtti.

Carrefoursa Gıda Kategori Direktörü Ayşin Işıkgece, balık boylarına, avlanma kurallarına dikkat ederek iş yaptıklarını belirtti. Cetvellerle mağazalarımıza gelen müşteriler var”dedi. Tüketicilerin bilinçlenirken denizlerdeki stokların ise azaldığını belirten Işıkgece, “Yasak döneminde 40 45, onun dışında 80-85 çeşit balık çeşidi sunuyoruz. Çiftlik balıkçılığının desteklenmesi lazım” dedi.

22 Eyl 2017 - 12:02 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber