'Turizmin döviz endeksli alanlarına müdahale, sektöre darbe vurur'

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Başkanı Sefa Altınay, Türk Lirasını Koruma Kanunundaki düzenleme ile Ulaştırma Bakanlığının kasım ayında devreye alacağı Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'nin (U-ETDS), sektöre etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu

TURİZM sektörünün etkileşim halinde olduğu onlarca sektörün mevcut yasa, yönetmelik ve mevzuatları ile etkileşim halinde olduğunu belirten Sefa Altınay, tuizm sektörünün başka sektörlere dönük düzenlemelerden zarar görür hale geldiğini belirtti.

''DİĞER SEKTÖRLERLE İLGİLİ KONULAR TURİZME UYARLANSIN''

Turizmin ana ekonomi ve taşıyıcı kolon olduğunun kabul edilerek turizm ile ilgili konuların etkileşim halinde olunan sektörlere değil, etkileşim halinde olunan sektörlerle ilgili konuların, işlerinin bir kısmını yabancı mevzuatlara göre yürüten, turizme uygulması gerektiğini dile getiren Altınay, ''Sektörün içinden gelen sayın bakanımızın ve bakanlık kadrolarının çok iyi bildiği bu stres konularını sektör lehine ve en iyi şekilde çözeceklerine inancımız tam.'' dedi.

''TLKK'DE YAPILAN DÜZENLEME TURİZM SEKTÖRÜNE DARBE VURABİLİR''

Altnay açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Ulaştırma Bakanlığının turizm taşımacılığını ve paket tur organizasyonlarını klasik karayolları taşımacılığından ayrı görmeleri, misafir ve velinimet olan turistlerin en konforlu ve rahat biçimde ulaşımlarının sağlanmasına destek olmaları muhakkak ciddi bir gereksinimdir. Aynı şekilde Türk Lirasını Koruma Kanunu kapsamında çıkan yasal düzenlemelerin turizm sektörüne vurabileceği darbeyi göz ardı etmeyerek uluslararası turizm rekabeti ile her daim başa çıkabilmiş olan sektörümüzün bu hususta kendi kurumlarınca aşağı çekilmemesi ciddi bir konudur. Yurtdışındaki partnerlerin sistemler üzerinden anlık olarak ve gerçek zamanlı çektikleri fiyatları saniyeler içerisinde afişe edip son tüketiciye ulaştırabilmeleri üzerine kurulmuş sistemlere müdahale etmek dolayısı ile yurtdışına döviz cinsinden fiyat verebilmek konusu yine çok ciddi bir konudur.

Pazar analizlerinin ve bütçelerinin 1 yıl sonrasına göre yapılıyor olması ve özellikle tanıtım-ulaşım konularının tamamen döviz endeksli olması bu alanlara müdahaleyi sektöre vurulacak bir darbe olarak yorumluyorum. Bakanlığımızın bu hususları dikkatle takip ettiği ve gerekli çalışmaları yaptığını biliyorum umarım en kısa sürede yukarıda belirttiğim hususlardaki kaygıları ortadan kaldıracak ve sektörü rahatlatacak kararlar alınacaktır.

Ülke içerisindeki popülasyonu yerli, yerleşik, sığınmacı, geçici ve turist olarak ayrıştıracak olursak zannediyorum yasa, yönetmelik ve mevzuatlara en uygun davrananların turistler olduğunu ilgili kurumlar da doğrulayacaktır. Bu sebeple hali hazırda kural ve kaidelere en uygun davranan kesimin ülkemize gelme ve ülkemizdeki hareket etme kabiliyetini zorlaştırmak yerine rahatlatmak ve önünü açmak mantığı ile konulara yaklaşıp en iyi çözümler üretilmelidir.

17 Eyl 2018 - 17:22 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber