TÜBİTAK'a en çok tarımdan proje geldi

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilen projelerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kamu kurumları arasında ilk sırada yer alıyor. TÜBİTAK, son 7 yılda bakanlığın 34 projesi için 69,3 milyon lira destek verdi.

TÜBİTAK'ın 2005 yılında başlattığı Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sunduğu 192 projeden 34'ü kabul edilerek uygulamaya konuldu. Kabul edilen 34 tarımsal proje için 69,3 milyon lira bütçe ayrıldı. 31 Ekim 2011 tarihi itibariyle TÜBİTAK, 1007 programı dahilinde bütün kamu kurumlarına ait toplam 139 projeyi destekledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yüzde 24,5 destekleme oranıyla kamu kurumları arasında birinci sırada yer aldı. Bakanlık, projeler için alınan toplam destek miktarı bakımından ise 69,3 milyon lira ile ikinci sırada yer aldı. TÜBİTAK tarafından kabul edilen projelerin öncelikli konuları arasında hayvancılık, tarla bitkileri, bahçe bitkileri, doğal kaynaklar, gıda, organik tarım gibi başlıklar yer alıyor. Bu minvalde geliştirilen örnek projelerden birisi ise Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından yürütüldü. Proje ile patateste tohumluk üretim alanlarının belirlenmesi, temel tohumluk üretim sistemlerinin oluşturulması ve yerli patates çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlandı. Projenin uygulamaya konulması ile birlikte Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Kütahya, Niğde, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum illerinde yaklaşık 208 bin hektar alan farklı kademelerde tohumluk alanı olarak belirlenerek bu alanlarda tohumluk üretimi yapılmaya başlandı. Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ege Üniversitesinde tohumluk üretimi yapabilecek doku kültürü laboratuarları ve seralar pilot tesisler olarak kurularak işletilmeye başlandı. SON 5 YILDA 81 PROJE İÇİN 9,2 MİLYON LİRA ÖDEME Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kanunu'nun 19/g maddesi gereği tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konularda bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi, geliştirilen bilgi ve teknolojilerin çiftçiler, tarımsal sanayiciler ile ihracatçılara aktarılması ve tarım sektöründeki örgütlerin Ar-Ge kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla 2007 yılından itibaren Ar-Ge projeleri desteklenmeye başladı. Bugüne kadar 81 proje desteklenirken söz konusu 81 projenin 15'i sonuçlandı, 66'sı ise devam ediyor. Son 5 yılda destekleme kapsamındaki 81 projeye toplam 9,2 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı.

#

23 Nis 2012 - 00:25 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber