Tazminata zam geldi!

Milyonlarca çalışan için kıdem tazminatı hesabı değişti. İşçilerin kıdem tazminatı tavan maaş miktarı 4.092 liraya çıktı. Böylece 10 yıl çalışanın tazminatı 2 bin 638 lira artacak

SABAH gazetesi yazarı Faruk Erden bugün köşesinde kıdem tazminatıyla ilgili detayları kaleme aldı.

 

İşte o yazı:

 

Bu günlerde kıdem tazminatı fonu tartışması yeniden alevlendi. Bir yanda o çalışmalar sürüyor. Bugün yüzde 90'a yakın tazminatını alamayan çalışanlar fon ile birlikte haklarına kavuşacak, bir gün bile çalışsa tazminatı hak edecek. Burada önemli olan kazanılmış hakların kaybolmaması ve mevcut durumdan geriye adım atılmaması. Özellikle kıdemde esas olan 30 günlük çalışmanın düşmemesi gerekiyor.

 

ŞARTLARI VAR 

 

Mevcut durumda tazminat alabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Tabii kendi kusurunuzun dışında işten çıkartılmanız şartı da var. Kıdem tazminatını hak etmek zorken almak daha da zorlaşıyor. Bugün size tazminatın nasıl hesaplanacağını anlatmak istiyorum. Çünkü bu konuyla ilgili yeni rakam da belli oldu. Maaşı ne olursa olsun işçiler için bir tavan belirleniyor ve kıdem tazminatı bu tavandan hesaplanıyor. Bu tavanın üzerindeki maaşlar dikkate alınmıyor. Ama aşağısında alıyorsanız maaşınız geçerli oluyor. Buna göre 01.01.2016-30.06.2016 tarihleri arasında kıdem tazminatları en fazla 4.092,53 TL'den hesaplanacak. Brüt maaşınız bu rakamın üstünde olsa da çalıştığınız her yıl için alacağınız para 4.092 lira 53 kuruş olacak.

 

PARAYI ARTIRAN İNCE AYRINTI

 

Tazminat hesabı yapılırken ince bir ayrıntı var. Tavan ücretin dışında sizin brüt maaşınızı belirleyen kriterler değişiyor. Yani sadece size ödenen maaş değil aldığınız tüm nakit ücretler brüt hesaba katılıyor. Böylece tazminata esas brüt ücret yükseliyor.

28 Oca 2016 - 14:16 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber