SGK'dan 'Doğum' açıklaması

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında işe girdikten sonra doğum yapan her kadın sigortalının, doğum borçlanmasına başvurabileceğini söyledi.

Selim Erol, düzenlediği basın toplantısında, kadın sigortalıların doğum borçlanma işlemleri hakkında yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Erol, ''SSK kapsamında işe girdikten sonra doğum yapan her kadın doğum borçlanmasına başvurabilir'' dedi. Erol, kadın sigortalıların doğum borçlanması yapabilmeleri için, doğumdan önce eski adıyla SSK yeni adıyla 4/1 A kapsamında sigortalı olarak işe giriş kaydının yapılmış, kendi adlarına kısa ya da uzun vadeli prim ödenmiş, doğan çocuğun yaşıyor ve 2 yıl boyunca da herhangi bir kanuna göre çalışmamış olması koşullarının arandığını bildirdi. Borçlanma yapmak isteyenlerin her çocuk için yaşaması şartıyla 2 yıl olmak üzere toplamda 2 çocuk için en fazla 4 yıllık süreyi borçlanabileceklerini anlatan Erol, daha önce istenen sigortalının çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğumun gerçekleşmiş olması koşulunun ise yeni genelge ile kaldırıldığını vurguladı. Erol, doğum borçlanması talebinde bulunan sigortalı kadınların doğum yaptığı tarihten sonra adına prim ödenmiş sürelerin ise borçlanma hesabında dikkate alınmayacağını belirtti. "TESCİL TARİHİ GERİYE ÇEKİLEMİYOR" Sigortalının işe giriş tarihinden önceki doğumlarından dolayı doğum borçlanmasından yararlanamayacaklarını anlatan Erol, ''Doğum borçlanması yapılan süreler tescil tarihini geriye çekmeyecektir. İlk işe giriş tarihinden sonra doğum yapan kadın sigortalılarımızın borçlandığı hizmet süreleri yalnızca prim gün sayısına ilave edilecek olup herhangi bir şekilde ilk işe giriş tarihinden geriye alınması söz konusu olmayacaktır'' diye konuştu. Selim Erol, doğum tarihinden itibaren 2 yıl geçmeden SSK sigortalısının isteğe bağlı sigortalı, tarım sigortalısı, Bağ Kur sigortalısı ya da Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmalarının bulunması halinde, bu çalışmaların başladığı tarihe kadar doğum borçlanması yapılabileceğini söyledi. Doğum borçlanmalarında prime esas kazanç beyanına ilişkin de bilgi veren Erol, borçlanma tutarınını hesaplanmasında daha önce prime esas kazançların dikkate alınmayacağını ifade etti. Erol, borçlanma tutarının hesaplanmasında, borçlanma talep dilekçesi ile beyanda bulunulan prime esas kazancın ya da bu dilekçede kazanç beyan edilmez ise asgari günlük kazanç tutarının göz önüne alınacağını bildirdi. Erol, doğum borçlanması için günlük asgari 8,11 lira üzerinden 1440 gün karşılığı yaklaşık 11 bin 680 TL olarak yapıldığını ve borçlanılan miktarın en geç bir ay içinde ödenmesi gerektiğini kaydetti. Selim Erol, doğum borçlanmasında en önemli noktanın eski adı SSK kapsamında sigortalı çalışması bulunan kadınlar olduğunu belirterek, durumu bu kapsama giren kadınların biraz daha erken emekli olabilmeleri için SGK İl müdürlüklerine ve ilçelerde de Sosyal Güvenlik Merkezi müdürlüklerine başvurabileceklerini sözlerine ekledi.

#

23 Eyl 2010 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber