Sağlık ve özelleştirmede de TL zorunluluğu geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, özelleştirmelerde ve sağlık sektöründe işlemlerin TL ile yapılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, TL’nin güçlendirilmesi, yabancı paraya olan bağımlılığın azaltılması için yapılan çalışmalar çerçevesinde, özelleştirmelerde tekliflerin ve ödemelerin TL ile alınması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ağbal ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın alacağı sarf malzemeleri, tıbbi cihazlara ilişkin her türlü işlemin de TL ile yapılması konusunda bir görüşmenin yapıldığını belirtti. 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, TÜSİAD kokteylinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Milli Piyango ihalesi dahil, özelleştirmelerde TL ile ödeme yapılmasına yönelik bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Ağbal, “Bu konularla ilgili teknik olarak çalışacaklar. Milli Piyango ihalesi de dahil olmak üzere, burada da yine piyasayla istişareler yapacağız. İhalenin dinamiklerine bakacağız, bu konuda da uygun çözüm neyse onu yapacağız” dedi. 
Hükümet olarak TL’nin güçlendirilmesi ve kamu alımlarında yerli para kullanımı kararlılığında olduklarını belirterek, böyle uygulamaların geçici olmayabileceğinin işaretini veren Ağbal, “Bütün kurumları bu iradeye uygun olarak çalışmaları konusunda talimatlandırdık. Her kurum kendi yaptığı alanla ilgili teknik çalışmalarını yapıyor” dedi. 
Tamamlanmış ihalelerde, kamu ya da alıcı şirket olmak üzere tarafların zararına bir yaklaşım belirlenmeyeceğini belirten Ağbal, sözleşmenin esas olacağını açıkladı. 
Naci Ağbal, Kamu İhale Kurumunun net bir düzenleme yaparak, TL ile ihale teklifi verilmesini zorunlu hale getirdiğini hatırlattı. “Bütün unsurları dikkate alarak bir karar çerçevesi oluşturacaklarını dile getiren Ağbal, “Bugün o karar çerçevesinin ana fikri, olabildiğince imkanlara uygun olmak şartıyla, rasyonel olmak ve bugünü değil yarını da düşünmek koşuluyla bu kararı uygulama konusunda kararlıyız ama esas olan piyasaların normalleşmesidir.” dedi. 
Sağlık piyasasında da TL kullanımı 
Kamu alımlarının sürekli ve yüksek miktarlı yapıldığı sağlık alanında da TL kullanımına yönelik bir çalışma başlatıldığını bu konuda Sağlık Bakanı ile görüştüklerini belirten Ağbal, “Özellikle sağlık alanında global firmalar döviz ile satıyor. Sağlık bakanlığı ile de görüşeceğiz. Şirketlerle de temasa geçeceğiz adımlar atılacak. Medikal ilaç vb. sağlık malzemelerinin üretilebelir olması gerekli” dedi.

02 Ara 2016 - 08:26 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber