Restorasyon Kresisi başvurusu uzatıldı

TURİZM Danışmanı Şafak Kuru, Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma tehlikesi taşıyan tarihsel değerleri, gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), restorasyon kredi üst limitini bu yıl 105 bin lira olarak belirlediğini açıkladı.

Kübra DUMAN
Kredi talebindeki yoğunluk nedeniyle TOKİ’nin başvuru süresini 16 Mart 2012 tarine kadar uzattığını anlatan Kuru, “Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı amacıyla 2005 yılında Restorasyon Kredisi uygulaması başlatan TOKİ, bu yıl her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar kredi kullandırıyor. Restorasyon kredisi başvurusunda ‘Eserin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleriyle restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, arsanın ve binanın durumunu gösteren tapu örneği’ gibi belgeler isteniyor. Kullandırılan kredinin faizi yıllık yüzde 4, vadesi ise 10 yıl. Geri ödemeler aylık sabit taksitler halinde tahsil ediliyor. TOKİ, bu yılın restorasyon kredisi başvurularını, 6 Şubat ile 2 Mart 2012 tarihleri arasında kabul etti.Ancak üst limiti 105 bin lira olan krediye yoğun ilgi üzerine İdare, başvuru tarihini uzattı. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi kullanmak isteyenler 16 Mart'a kadar başvurulabilecek” dedi. 371 KÜLTÜR VARLIĞINA KREDİ DESTEĞİ VERİLDİ Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını sağlıklaştırılmasına yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verildiğini belirten Kuru şöyle konuştu:”Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde tutuluyor. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunlu. 2005 yılından bu yana 371 kültür varlığına kredi desteği verildi, başlatılan restorasyon projelerinden 221'i tamamlandı. Türkiye'nin dört bir yerindeki kültürel değerler restore edildi. TOKİ'nin restorasyon kredisi desteği sağladığı kültürel değerler arasında Ankara Beypazarı Evleri, Karabük Safranbolu Evleri, Ankara Vilayet Konağı, Adıyaman Samsat Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, Elazığ Çarşı Mahallesi eski Hükümet Konağı, Gaziantep Şahinbey Bayaz Han Kültür Merkezi, İstanbul Üsküdar Fatih mahkeme binası ve İstanbul Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü hizmet binası gibi eserler de var.TOKİ, restorasyon kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin illeri Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Dalay ilçeleri ile Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Kalkan, Uzungöl ve Daday beldelerindeki birçok proje için kredi imkanı sağlandı.”

#

06 Mar 2012 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber