Kuraklık korkusu

Hububat ekimi sonrası 2 aydır yağmur yağmadığı için kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Enflasyonu en fazla etkileyen gıda üretiminde rekolte kaybı cepleri de etkileyecek

TÜRKİYE'NİN tarım başkentlerinde kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Ülkenin tahıl ambarı Konya ile en bereketli topraklara sahip Çukurova’da son yılların en kötü yağış dönemi gözleniyor. Rekolte tehlikesi yaşanırken sulama yöntemi de üretim maliyetini artırması ve kaliteyi etkilemesi nedeniyle derde çare olamıyor. Yaşanacak verim azlığından enflasyon da olumsuz etkilenecek.  
59 ilde yağış tehdidi 
Çiftçiler şimdiden borç erteleme yoluna gidiyor. Kuraklık meraları kuruturken hayvancılığı da tehdit ediyor. Birçok ilde vatandaşlar yağmur duasına çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yağış sıkıntısını, “Kuraklık var, su sıkıntısı yok” şeklinde ifade ederken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 81 ilin 59’unda Ekim  yağışlarının yüzde 50’nin üzerinde azaldığını belirtti. 
2015’te 4.5 milyon ton kaybedildi 
Konya Ovası’nda kuraklık nedeniyle birçok çiftçinin hububat ekimi yapamadığını aktaran Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, şöyle konuştu: 
“Bu yıl yağışlar yetersiz kalırsa 2 milyon tonluk hububat rekoltesinde yüzde 10 ila 15 düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’nin buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacı var. 2014-2015 sezonunda 23 milyon tona çıkarak rekor bir rekolte yakalandı. Geçen yıl yağış azlığından dolayı 18.5 milyon tona düştü. Bu yıl da rekoltenin durumunu kış yağışları gösterecek.” 
Ürün hem cılız kalıyor hem maliyeti artıyor 
Çukurova’da yağışların gecikmesinden tedirgin olan üreticiler, eksikliği sulamayla kapatmaya çalışıyor ancak bu durum hem üretim maliyetini artırıyor hem de kaliteyi olumsuz etkiliyor. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, neredeyse 2 aydır hiç yağmur yağmadığını ifade ederek, “Şu an yaşadığımız, anormal bir durum” dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yağış azlığı nedeniyle narenciye üretiminde ebat sorunu yaşandığını anlattı. Buğday üreticisi Ömer Beklik de yağmur almayan buğdayın hasadının Temmuz’a sarkacağını, bunun da ikinci ürün ekimini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. 
Cebi etkileyecek 
Kuraklık enflasyonu da olumsuz etkileyecek. TÜİK’in enflasyon hesabında yüzde 23.68 ile en yüksek paya sahip olan gıda grubunda en oynak fiyatlar taze sebze ve meyvede gözleniyor. Uzmanlara göre, yağışların mevsim normallerine ulaşmaması durumunda ilk önce tarımsal ürünler etkilenecek. Bu da enflasyonun artmasına neden olacak. Benzer bir durum 2008’de yaşandı. Yağışların azlığından en çok işlenmemiş gıda üretimi etkilendi. Yeterli sulama olmazsa sebze meyve üretimi de etkilenecek. 
147 milyar liralık katkı tarımdan 
Türkiye’de 24 milyon hektar tarım alanı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyonun üzerinde çiftçi bulunuyor. Yıllık 115 milyon ton bitkisel üretim, 24 milyon ton hayvansal üretim sağlanıyor. 147 milyar lira tarımsal hasıla elde edilirken, 16.7 milyar dolar tutarında tarımsal ihracat gerçekleştiriliyor.

27 Kas 2016 - 11:51 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber