Kırmızı ete yüzde 20 zam geliyor

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, 2018'de kırmızı et üreticisinin maliyetinin yüzde 30-35 arttığını belirterek Kurban Bayramı'ndan 1-1.5 ay sonra kırmızı etin yüzde 20 zamlanacağını söyledi.

MALİYETLERİNDEKİ artışı sattığı ürün fiyatlarına yansıtamadığından yakınan kırmızı et sanayicileri, bayramdan sonra ete zam yapmaya hazırlanıyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, "2018'de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı. Ancak perakende fiyatlar yalnızca yüzde 10 artabildi. Yüzde 20'lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30'u, beyaz etteki zam yüzde 37'yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı'ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20'lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır" dedi.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, son 10 yıldaki maliyet artışları 2018'e kadar makul seviyede artarken, ekonomik krizin derinleştiği 2018'in ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde artmaya başladığını ve üreticiyi zora soktuğunu kaydeden Yücesan, "Bu durum halkın satın aldığı ürünlerde de anormal fiyat artışlarına yol açtı" diye konuştu.

'KIRMIZI ET TÜKETİMİ 9 KİLOYA DÜŞTÜ'

Öte yandan canlı hayvan ithalatı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 azalırken, ihracatta yüzde 32'lik artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında yapılan 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı 558 milyon dolar azaldı.

ETBİR olarak sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, 2018'de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilo iken 2019'da 9 kiloya düştüğünü belirten Yücesan, "Sanayicinin satın aldığı ette yüzde 30, yurttaşın aldığında ise yüzde 35-40 talep daralması oldu. 2018'in temmuz ve ağustos aylarında yaşadığımız olumsuz tablo, 2019'da da aynı şekilde devam ediyor. Üretim düşüyor, tüketim azalıyor. Yıl sonuna kadar da bu olumsuzluğun düzeleceğini sanmıyorum. Tablo değişmeyecek" ifadelerini kullandı.

14 Ağu 2019 - 13:21 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber