Hükümet düğmeye bastı! Dolar oyununa karşı sıkı tedbirler alınacak

Cumhurbaşkanlığı 2019 Yıllık Programı'nda büyümede 'adaletli paylaşım', enflasyonla mücadele ve kur oyunlarına karşı tedbirler sıralandı. Buna göre kurda aşırı oynaklık durumunda döviz satım ihaleleri yapılabilecek ve spekülatif davranışlar gözlenmesi durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek

CUMHURBAŞKANLIĞI 2019 Yıllık Programı'na büyümede "adaletli paylaşım", enflasyonla mücadelede eş güdüm, kur oyunlarına karşı alınacak tedbirler, nitelikli insan gücüne ilişkin projeler damgasını vurdu.
Gelecek yıl elektrikte kapasite 5 kat artarken, konut piyasalarını canlandıracak hamleler gerçekleşecek. Gayrimenkul değerleme sistemi değişirken, arazi bankacılığı sistemi kurulacak. Hızlı tren yatırımlarına 3,5 milyar liralık kaynak aktarılırken, yerlileştirme ürün programı yaşama geçirilecek.
2019 YILI HEDEFLERİ SIRALANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan "2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"'nda dünya ekonomisindeki gelişmelere ve temel göstergelere yer verildi. Programda, Türkiye ekonomisi, büyüme, istihdam ve yatırımlar konusunda 2019 yılı hedefleri sıralandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı programa göre atılacak yeni adımlar, alınacak tedbirler ve ekonomiye ilişkin beklentiler şöyle:
KUR OYUNLARINA TEDBİR
Döviz kurlarında sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumunda döviz satım ihaleleri yapılabilecek. Aynı zamanda spekülatif davranışlar gözlenmesi durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek.
MERKEZ BANKASI VURGUSU
Para politikasının temel amacı fiyat istikrarı olacak. Temel para politikası aracı olarak kısa vadeli faiz oranlarının kullanılmasının yanı sıra zorunlu karşılık oranlarıyla Türk Lirası ve döviz cinsi likidite uygulamaları da kullanılmaya devam edilecek.
ADALETLİ PAYLAŞIM
Kısa vadede fiyat istikrarının yeniden tesis edilmesi, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşıma yönelik ekonomik değişimin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Ekonomideki dengelenme sürecinin kontrollü bir şekilde devam etmesi sağlanacak.
İHRACATLA BÜYÜME
Ekonomik büyümenin özellikle malhizmet ihracatı kaynaklı olması bekleniyor. İhracatı artırmak amacıyla yerli üretim, teknoloji ve Ar-Ge yatırımları kamu-özel işbirliği modeli geliştirilecek. Katma değerin tarım sektöründe yüzde 1,5 oranında, sanayi sektöründe yüzde 1,6 oranında, hizmetler sektöründe yüzde 2,6 oranında artacağı tahmin ediliyor.
ZORLUKLARA İNAT İSTİHDAM
Sürdürülebilir büyüme nitelikli insan gücüyle sağlanacak. İnsan gücüne ilişkin projeler hayata geçirilecek. Gelecek yıl ekonomideki dengelenme süreci, bu sürecin ima ettiği düşük büyüme oranları çerçevesinde istihdam artışının bir miktar hız keserek bir önceki yıla göre 439 bin kişi artması bekleniyor. Türkiye'nin 2019'da elektrikteki kurulu gücü yüzde 5 artırılarak 94 bin 760 megavata çıkarılacak. Yerli imalat kullanım şartı içeren 2 bin 200 megavat kapasiteli iki YEKA yarışması düzenlenecek.
TURİZM GELİRİ 35,2 MİLYAR DOLAR ÖNGÖRÜLÜYOR
Gelecek yıl 41,5 milyon turist ve 35,2 milyar dolar turizm geliri öngörülüyor. Alternatif turizm türleri desteklenecek. İhracatı artırmak amacıyla da yerli üretim, teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarında kamu-özel işbirliği modeli geliştirilecek. Katma değerin tarım mal-hizmet ihracatı kaynaklı olması bekleniyor.
ENFLASYONLA MÜCADELE EŞGÜDÜMLE YAPILACAK
Para politikası, finansal istikrarı da gözetecek şekilde enflasyon hedeflemesi çerçevesinde yürütülerek maliye politikasıyla eşgüdümü güçlendirilecek. Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 15,9'a inmesi hedefleniyor. Personel giderleri Ocak-Temmuz'da sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 5 olarak uygulanacak. Bu yılın ikinci döneminde 2019 yılı ilk 6 aylık dönemde enflasyonun maaş artışının üzerinde olması durumunda enflasyon farkı ödenecek.

29 Eki 2018 - 11:07 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber