Güneş destekli organik elma yolda!

Konya Ereğli’de, sulama amaçlı elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacak 450 bin ağaçlık organik elma üretim tesisi kuruldu. Yaklaşık 3500 tonluk ilk hasat bu yıl.

KONYA'NIN Ereğli İlçesi’nde kurduğu 450 bin ağaçlık elma bahçesinde, sulama amaçlı elektriği güneş enerjisinden sağlayarak organik meyve üretecek. İlk hasat bu yıl yapılacak, yaklaşık 3500 tonluk rekolte bekleniyor.
Konya’nın Ereğli ilçesi tarımsal üretimde yenilenebilir enerjiden yararlanma konusunda örnek bir projeye ev sahipliği yapıyor. Emin Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Emin Tarım ve Enerji Anonim Şirketi tarafından geliştirilen, Meyve Üretiminde Tarımsal Sulamaya Yönelik Fotovoltaik Destekli Elektrik Üretim Tesisi Projesi tamamlanarak hayata geçirildi.
400.000 kWh temiz enerji
Üstün’ün verdiği bilgiye göre, elma bahçelerinin sulama amaçlı elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden elde ediliyor. Bu amaçla bahçenin uygun noktalarına toplam 600 kilovat (kW) gücünde beş adet fotovoltaik elektrik üretim tesisi kuruldu. Söz konusu güneş enerji santrallerinin (GES) üreteceği yaklaşık 400 bin kWh temiz enerji, ağaçların sulamasını sağlayacak pompalarda harcanacak.
Örnek proje, ziyarete açık
Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, elma bahçelerine kurulan GES’lerin, ucuz ve temiz enerji sayesinde üretim maliyetlerini ciddi ölçüde düşürdüğünü vurguladı. Kesintisiz enerjinin aynı zamanda ürün kalitesini yakalamaya da yardımcı olacağını ifade eden Üstün “Bu tesis gerek bölgede, gerekse ülkenin başka yerlerindeki girişimciler için bir model oluşturmasını amaçladık. Tesislerimizin kapısı isteyenlere her zaman açık. Bilgi birikimimizi, girişimci adaylarıyla paylaşmaya hazırız” dedi.
Kırsalda istihdamı artıracak
Emin Üstün, Türkiye’nin rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına giderek daha fazla yönelmesi gerektiğini vurguladı. Üstün şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji ile daha temiz bir çevre ve geleceğe bırakacağımız daha güzel bir dünya bizleri bekliyor. Yaptığımız projeyle hem çevreye zarar vermeden, hem de doğal yollarla üretim sağlamış olacağız. Böylece gelecek nesillerimiz için daha yaşanılır bir dünya bırakmak istiyoruz. Ayrıca bu ve benzeri tesisler sayesinde kırsalda istihdam artışı sağlanarak kente göçün önlenmesine de katkı sağlamış olacağız.” Yerli teknoloji su pompaları Konya Ereğli Zengen Mevkii’ndeki 3500 dönümlük (3.500.000 metrekare) araziye kurulmuş 450.000 ağaçlık elma bahçesinde dört adet derin su kuyusu bulunuyor. Emin Enerji’nin geliştirdiği teknolojiyle çalışan pompalar vasıtasıyla kuyulardan çıkarılan su, 5000 tonluk havuzda dinlendirildikten sonra damlama yöntemiyle ağaçlara veriliyor. Tüm bu işler tesisin kendi ürettiği elektrikle yapılıyor. Şebeke elektriğinden bağımsız çalışan pompalar bölgede sıkça yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenmiyor.
İlk hasat Eylül’de
Meyve bahçesinde ilk hasat bu yıl gerçekleştirilecek. Eylül ayında başlayacak hasat, ağaçların çeşidine göre farklı tarihlerde tamamlanacak. Tesislerde ilk yıl meyve rekoltesinin yaklaşık 3500 tona ulaşması bekleniyor.
 

06 May 2016 - 09:01 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber