Gıda güvenliği anlaşması yapıldı

Türkiye ile Çin arasında "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çin Kalite Kontrol Denetim ve Karantina İdaresi Başkanı Cı Şuping ile "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzaladı. Eker, Çin'e Türkiye'deki üretici, çiftçi kuruluşları ve ihracatçı birliklerinin temsilcileri ile geldiğini belirterek, ziyaretin sonuçlarının iki ülke ilişkilerinin ticari ve ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye'den Çin pazarına gıda maddelerinin birçoğunun doğrudan giremediğine işaret eden Eker, bu çerçeve anlaşmayla prosedürde ortak ilkeler belirlendiğini kaydetti. 
Eker, bu ilkeler çerçevesinde yapılacak denetim ve standart birliği sayesinde Türkiye'nin Çin'e daha fazla tarım ve gıda ürünü satmasının imkan dahiline girdiğini ifade etti. Türkiye'nin bu bölgeye öncelikli daha çok ürün satabileceği alanları sıralayan Eker, yaş meyve sebze, Antep fıstığı, kümes hayvanları etleri, süt ve süt ürünleri gibi ürünlerin kendileri için öncelikli sahalar olduğunu söyledi. Çin Kalite Kontrol İdaresi Başkanı Cı da Türkiye'nin Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan çok önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Türkiye, Avrupa ekonomisinin lokomotifi" dedi. Cı, Çin'de ürün güvenliği ve kalite kontrolünden sorumlu kuruluş olduklarının altını çizerek, son günlerde bu konuyla ilgili Türkiye'den bazı kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını anlattı. Heyetler arası görüşmenin ardından yapılan imza töreninde Eker, Cı'ya çini işlemeli bir tabak ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği'nin hazırladığı güğüm içindeki lokumu ikram etti. Törenin ardından Türk ve Çinli heyetler hatıra fotoğrafı çektirdi.

#

19 Nis 2013 - 10:35 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber