'Genç işsizlik oranı geriledi'

ALSİAD, haftalık olarak yayınladığı ekonomi değerlendirmesinde genç işsizlik oranının yüzde 10,3 değerine gerilediğini belirtti

ALANYA Sanayici İşadamları Derneği'nin (ALSİAD) haftalık Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirme raporu yayınlandı. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Mart ayında Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre aynı kalarak 67 değerini aldı. Alt endekslerden otomobil, konut satın alma ve konut tamiratı gibi beklenti endekslerinde ise kısmi artış görüldü. Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi yüzde 10,6 ithalat birim değer endeksi ise yüzde 17,1 oranında azaldı. Aynı şekilde miktar endekslerinde de azalma görüldü, ihracat miktar endeksindeki azalma yüzde 12,9 oranında olurken ithalat miktar endeksindeki yüzde 3,2 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 10,3 değerine geriledi (Kasım ayı yüzde 10,4). Genç işsizlik oranı ise yüzde 18,1 oranına düştü (Kasım ayı yüzde 18,5). Tarım, inşaat ve hizmetler sektörlerinde yeni yaratılan istihdamdaki artışın bu durumda payının olduğu görülüyor. Ocak ayında özel sektöründen yurtdışından sağladığı borçlarda hem kısa hem uzun vadeli borçların azaldığı görülüyor, toplam yurtdışına olan borç 216,4 milyar dolar olurken (Aralık ayında 216,6 milyar dolar) uzun vadeli borçların toplama oranı yüzde 90,4’e yükseldi. Mart ayı Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre piyasaların enflasyon beklentisi yüzde 8,29’a, aylık dolar kuru beklentisi ise 2,90 TL’ye geriledi. Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki göçmen anlaşması bu hafta sonunda imzalandı. Anlaşmaya göre, yasadışı olarak AB’ye giren Suriyeli ve diğer mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilmesi karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmının AB ülkelerine dağıtılması ve Türkiye’ye mali yardımın artırılması kararlaştırıldı."
'FAİZ ARTTIRIMI OLMAYACAK'
ALSİAD'ın dünya piyasasına ilişkin değerlendirmesi ise şu şekilde: "Fed geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıda faizlerde değişikliğe gitmeyerek 0,25-0,50 aralığında bıraktı. Öte yandan mevcut konjonktürde küresel piyasalardaki belirsizlik nedeniyle Fed’in yakın zamanda faiz artırımına gitmeyeceği ima edildi. Geçtiğimiz hafta AB’de gündem Türkiye ile yürütülen göçmen krizi müzakerelerine odaklanmış durumdaydı. Müzakereler hafta sonu Türkiye ile yapılan anlaşma ile sonlandırıldı. Yunanistan’ın kreditörleri AB ve IMF, ekonomik reformların gerçekleştirilmediği hususunda Yunanistan yönetimini sıkıştırmaya başladı. Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli, ülke ekonomisinin iyileştiğine dair olumlu işaretler aldıklarını ve sermaye çıkışlarının yavaşladığını açıkladı. Çin iş dünyasının ise aynı olumlu görüşte olmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları petrol fiyatları yukarı yönlü bir seyir izledi. Geçen hafta 42,5 dolara kadar yükselen petrol fiyatı bu hafta başında 41 dolar seviyesine geriledi."

24 Mar 2016 - 21:06 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber