Enflasyon beklentisi yüzde 7,37

TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların yüksek oranda büyüme beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ticaret Kompleksi'nde TİM tarafından yapılan 2012 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin gerçekleşmeleri ve 2013 yılına yönelik beklentileri kapsayan ihracatçı eğilim anketinin sonuçlarını açıkladı.

Büyükekşi, maliyet kalemleri açısından geçen yılın aynı dönemine göre girdi maliyetlerinin arttığını, ihracatçı firmaların oranının yüzde 61,8 olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, ''İhracatta yeni pazarlara girebilme oranları yıllar itibarıyla karşılaştırıldığında, 2012'de bir önceki yıldan yüzde 3,1 artışla yüzde 33,6'lık orana erişmektedir. 2013'ün ilk çeyreğinde ilk kez erişilmesi planlanan ilk 5 ülke Rusya, ABD, Çin, Irak, ve Almanya olarak sıralanmaktadır. İhracatçıların yüzde 21,4'ü ise 2013'ün ilk çeyreğinde bu anlamda herhangi bir atılım planlamadıklarını belirtmektedir'' diye konuştu.

2012'nin son çeyreğinde ihracatçıların gelirlerinin yüzde 60,7'sini ihracattan elde ettiğini, aynı dönem içerisinde ihracat pazarlamasında rekabetçi fiyat sunamama ve hedef ülkelerdeki ekonomik koşullar olarak iki sorunun belirginleştiğine dikkati çeken Büyükekşi, ihracatçıların dış finansman talebinin 2012'den itibaren yükseliş trendinde olduğunu söyledi. 

Kur savaşlarına da değinen Büyükekşi, ''Türkiye'nin bu konuda proaktif davranması ve ihracatçının elini zayıflatmaması ve pazardaki gücünün kesinlikle azalmaması gerekiyor. Bu da rekabetçi fiyat sunmaktan geçiyor. O yüzden ihracatçının yeni rekorlar kırması, yeni pazarlara girmesi ve karından fedakarlık etmesi konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sorunu aşabilmek için yoğun çabalar harcıyoruz. Türkiye'nin ihracatçıya finansman konusunda pozitif ayrımcılık yapmasını daha önce de söyledik'' dedi.

Kur riskinden korunmak amacı ile herhangi bir araç kullanmadıklarını belirten firmaların oranının yüzde 57,2 olduğunu anlatan Büyükekşi, en sık tercih edilen enstrümanın 'forward' tekniği olduğunu kaydetti. 

Büyükekşi, araştırmada, ihracatçıların piyasa beklentilerinin de sorgulandığını belirterek, şöyle konuştu:
''Firmaların Ocak-Mart 2013 dönemi dolar-lira kur tahmini 1,79 iken, yıl sonunda kurun 1,84 olacağı beklenmektedir. Enflasyon beklentisi yüzde 7,37, büyüme beklentisi ise yüzde 6,29 olarak hesaplanmaktadır. Bu bağlamda, ihracatçılarımızın yüksek oranda büyüme beklentisi içinde olduklarını söyleyebiliriz

#

12 Şub 2013 - 13:06 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber