Döviz borcuna çifte önlem

Ekonomi yönetimi dövizle borçlanan şirketleri frenleyecek. 15 milyon doların üzerinde borcu olan şirkete hedge zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Bankaların döviz cinsi krediler için daha fazla karşılık ayırması da gündemde

EKONOMİ yönetimi, özel sektörün 200 milyar doları aşan döviz borcu için harekete geçti. Konuya yakın iki kişinin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, 15 milyon doların üzerinde döviz borcu olan öze l sektör şirketlerine hedge (riski sigortalamak) zorunluluğu getirilmesi değerlendiriliyor. Bu kapsamda değerlendirilen bir başka önlem de bankaların özel sektörün döviz borcunun yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan 2 bin döviz borçlu şirkete verecekleri döviz cinsi krediler için daha fazla karşılık ayırması. Ayrıca bu 2 bin şirkete ticari bankaların daha yüksek ücret uygulaması düşünülen önlemler arasında. 
Hükümet, özel sektörün toplam döviz borcunun kalan yüzde 20’sine sahip 20 bin şirketin de yabancı para cinsinden borçlanmasını sınırlamayı veya yasaklamayı değerlendiriyor. Bu gruptaki şirketlerin alabileceği dövize endeksli kredi, döviz gelirlerine bağlı olarak belirlenecek. Böylelikle döviz geliri olmayan şirketler döviz cinsi borçlanamayacak. 
Tedbirler, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlık ettiği geçen haftaki Finansal İstikrar Komitesi’nde görüşüldü. Özel sektörün riskinin boyutunun tespit edilebilmesi için şimdiye kadar en yüksek döviz borcuna sahip 100 şirkete ilişkin veriler toplandı. 
 
Şirketler nasıl hedge edecek?
Peki şirketler kur riskini nasıl azaltacak? 
Örneğin bir şirketin 18 Aralık 2017 tarihinde ödemesi gereken 10 milyon dolar borcu var. Şirket alternatif hiçbir şey yapmadan Aralık ayını beklerse, doların değer kazanma ihtimali maliyetleri artırabilir. Dolar/TL, 3.50’den 4 seviyesine çıkabilir. Bu da borcun TL bazında 
35 milyondan 40 milyona yükselmesi demek. Buna karşın şirket forward işlem yaparak yani hedge ederek zararını limitleyebilir. Bugünden 
18 Aralık 2017’deki ödeme için dolar/TL’yi 3.70’e bağlarsa o dönemde döviz ne olursa olsun işlemini anlaşılan kur üzerinden yaparak olası kur artışlarından kendini koruyabilir. 
 
205 milyar dolar
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu Nisan’da geçen yılın sonuna göre 2.2 milyar dolar artarak 205 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu 1.3 milyar dolar artarak 15.6 milyar dolar oldu.

20 Haz 2017 - 12:57 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber