Borsayı seçimden sonra zor gündem bekliyor

Mart ayının son işlem günü öncesinde aylık bazda yüzde 10,5 oranında yükseliş kaydeden Borsa İstanbul 100 endeksi böylece son üç yerel seçim öncesindeki ayı yükselişle tamamlarken, yerel seçim sonrasında zorlu bir sürece giriyor

BORSAİstanbul 100 endeksi son 5 yıldır devam eden mart aylarındaki yükseliş geleneğini bu sene de bozmayarak ayın bitmesine bir gün kala elde ettiği kazanımla şubat ayı kapanışına göre yüzde 10,5 oranında artış kaydetti. Yerel seçimler öncesinde mart ayının son haftasını 69.117,32 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, bundan önceki 2 yerel seçim öncesindeki aylarda da ortalama yüzde 7 oranında artış kaydetmişti. Seçimlerden sonra hem siyasi hem yoğun ekonomik takvim nedeniyle zorlu bir sürece girecek olan BIST 100 endeksinin, bundan önceki nisan ayı performansları incelendiğinde mart ayı kadar belirgin olmasa da genel olarak yükseliş isteği öne çıkıyor. BIST 100 endeksi bundan önceki son 5 senenin nisan ayı değerlendirildiğinde; 4 kez aylık bazda yükseliş kaydederken, sadece 2012 yılı Nisan ayında yüzde 3,86 düşüş gösterdi. BIST 100 endeksi, bundan önceki son iki yerel seçimlerden sonraki nisan ayı performanslarına bakıldığında ise 2009'daki yerel seçimler sonrası nisan ayında yüzde 22,8 değer kazanırken, 2004 yerel seçimleri sonrasındaki nisan ayında ise yüzde 10,7 oranında düşüş kaydettiği görüldü.
 Analistler, Borsa İstanbul'un arada istisnalar olsa da genel olarak seçim dönemlerinde pozitif seyrettiğini, siyasi istikrarla ilgili seçim sonuçlarının da fiyatlamalara olumlu yansıdığını belirtiyor. Bu seneki yerel seçimler öncesinde de siyasi istikrarın devam edeceğine yönelik iyimserliğin mart ayının son haftasında etkili olduğunu ifade eden analistler, nisan ayında kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmeleri, faizlerin artış sürecine gireceğine yönelik endişelerle makroekonomik verilere olan hassasiyetin artması gibi nedenlerle Borsa İstanbul'u zorlu bir sürecin beklediğini belirtiyor.

 "Nisan ayında temkinli olunması gereken bir sürece girilecek"

Konuyla ilgili görüşlerini AA muhabirine aktaran Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, global hisse senedi piyasalarında toparlanmanın etkili olduğu mart ayının geride bırakıldığını, nisan ayında ise temkinli olunması gereken bir sürece girileceğini belirtiyor.
 Yurtdaşseven, ABD'de büyüme etkisinin yanı sıra, deflasyon etkisiyle Avrupa, büyüme kaygılarıyla Çin ve Türkiye gibi piyasalarda gündeme gelen gevşek para politikalarının Borsa İstanbul'da mart ayında toparlanmaya katkı sağladığını aktararak, "Türk hisseleri açısından ise global faktörlerle birlikte seçim ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) açıklamaları ön plandaydı. Borsa açısından, her seçimin farklı dinamikler nedeniyle farklı etkiler yarattığı görülüyor. Bu açıdan net bir istatistik ortaya konulamıyor" dedi.

"BIST 100 endeksinde 71.000 - 72.000 bölgesi satış fırsatı olarak değerlendirilebilir"

Teknik anlamda BİST100 endeksini, 65.500-66.000 aralığının destek olmasıyla oluşan ikili dip formasyonu paralelinde izlediklerini ifade eden Yurtdaşseven, seçim sonrası dönemde endeksin 71.000-72.000 bölgesine yaklaşması halinde formasyonun tamamlanacağını ve kısa vadedeki yükselişlerin satış fırsatı olarak izleneceğini göz ardı etmemek gerektiğini kaydediyor. Yurtdaşseven, ayrıca nisan ayında kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği gözden geçirmeleri hatırlatarak teknik açıdan önerdikleri temkinli eğilimin bu gözden geçirme sürecinde etkili olabileceğini vurguluyor.

  "Son 5 seçim sonrasında ortalama yüzde 3,5 yükseliş görülüyor"

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal ise 2002 yılından bu yana gerçekleşen 5 seçime için seçimden sonraki bir aylık periyoda bakıldığında, 2 seçim sonrası yükseliş, 3 seçim sonrası ise düşüş olduğunu belirtiyor. Ortalamalara bakıldığında ise 5 seçim döneminin ardından geçen bir aylık sürede yüzde 3,5'lik değer artışı olduğunun görüldüğünü hatırlatan Atılal, 2002 genel ve 2009 yerel seçimleri sonrasında kaydedilen ciddi yükselişlerin ortalamayı yükselttiğini kaydederek değerlendirmesine şöyle devam etti:
 Mart ayına kritik 61.000 desteğinden başlayan BIST 100 endeksi, Rusya'ya olası yaptırımlardan dolayı o bölgeden kaçan bir miktar paranın Borsa İstanbul'a gelmesi, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde bankaların TL zorunlu karşılıklarına faiz ödenebileceğinin dile getirilmesi ve 2002 seçimlerinden itibaren seçimler öncesi ayda ortalama yüzde 8 yükseliş kaydeden endeksin bu yöndeki tavrı, 69,000 seviyelerine kadar yükselişi sağladı."

BIST 100 endeksinde yeni hedef 70.500 puan

67,500 destek seviyesinin aşağı yönlü kırılmaması durumunda endeksin direnç seviyelerini 69,500 ve 70,500 olarak gördüğünü ifade eden Atılal, özellikle 70,500 seviyesinin kırılması için Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme adımı atmasının şu anki veriler ışığında zorunlu olduğunu kaydetti. Atılal, nisan ayında 24 Nisan'daki PPK toplantısında ve 30 Nisan'daki Fed açıklamalarında sürpriz beklenmediği bir ortamda BIST 100 endeksinin 70,500 hareketi için global risk iştahının artmasının yanında pazar günü yapılacak yerel seçimlerde yabancı yatırım kuruluşları raporlarında yer alan varsayımların gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.


29 Mar 2014 - 17:29 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber