Bağ-kurlu'ya 5 yıl avantaj!

Karar iki yıl önce alındı, bu hızlandırıldı. SSK'lı çalışan ile Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü

KASIM 2014'te Gümrük Bakanlığı tarafından '4'üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şûrası' düzenlenmişti. Şûranm açılışmı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Şûrada esnaf ve sanatkarların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla da ihtisas komisyonları oluşturulmuştu. Mart 2015'te toplanan 'Vergi ve Sosyal Güvenli Komisyonu'nda özellikle 2.5 milyon Bağ-Kur'luyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı.
Fark kaldırılacak
Çalışmalar devam ediyor. Alman kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik â reformu ile işçi ve memurun emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.
Primde adalet şart
Komisyonda SSK'lı çalışan ile Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Bu durum dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanm en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor. iki yıl önce alınan kararların bu yıl hayata geçirilmesi için yoğun çalışma yapılıyor.
Taban maaşta fark 250 lira
Normal şartlarda SSK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş veya sigorta tescil tarihi esas almıyor. Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Aynı çalışma şartlarında SSK'lı bir işçi 48, Bağ-Kur'lu sigortalı ise 55 yaşmda emekli olabiliyor. Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün. Taban aylıklar arasında fark 250 liraya kadar çıkabiliyor.

31 Ağu 2016 - 09:13 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber