ALSİAD: Cari açık arttı

Haftalık Ekonomi Notu’nu yayınlayan ALSİAD, 12 aylık cari açığın geçen yılın aynı ayına göre 8,5 milyar Dolar artarak 37,1 milyar Dolar'a ulaştığını belirtti

ALANYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) Haftalık Ekonomi Notu’nu yayınladı. Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin verilerin yer aldığı raporda şu ifadelere yer verildi: "TÜİK’in açıkladığı istihdam verilerine göre Haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı önceki aya göre 0,2 puan gerileyerek yüzde 11,1 oldu. Genç işsizlik oranı ise değişmeyerek yüzde 21,9 seviyesinde kaldı. Bu ay özellikle hizmetler sektöründe istihdam artışı işsizliğin azalmasında etkili olurken, diğer sektörlerde yeni yaratılan istihdam artış hızı yavaşladı. TCMB verilerine göre cari açık Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 2,7 milyar Dolar artarak 5,1 milyar Dolar'a yükseldi. Bu durumda dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre 3,5 milyar Dolar artarak 7,3 milyar Dolar'a çıkması etkili oldu. Hizmet gelirleri ise 652 milyon Dolar artarak 2,3 milyar Dolar oldu. 12 aylık cari açık geçen yılın aynı ayına göre 8,5 milyar Dolar arttı ve 37,1 milyar Dolar'a yükseldi. Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen sene 3,6 milyar TL fazla veren Merkezi Yönetim Bütçesi bu sene 874 milyon TL açık verdi. Son verilerle birlikte Ocak-Ağustos dönemi bütçe açığı ise 25,2 milyar TL’ye yükseldi. Geçen sene Ocak-Ağustos döneminde bütçe 4,9 milyar TL fazla vermişti. Merkez Bankası, geçen hafta düzenlenen Para Politikası Kurulu toplantısında, sıkı para politikası duruşunu devam ettirdiğini açıkladı. Faizlerde değişikliğe gitmeyen Banka, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyondaki gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmasını, sıkı para politikası duruşuna gerekçe olarak gösterdi. Bloomberg HT tarafından hazırlanan ve yayınlanan Tüketici Güveni Ön Endeksi Eylül ayında 80,4 değerine yükseldi. (Ağustos’ta 78,5 seviyesindeydi)
DÜNYA EKONOMİSİ
Fed’in bu hafta düzenleyeceği aylık Açık Piyasa Komitesi toplantısında, faizlerde bir değişiklik yapmayacağı piyasalar tarafından öngörülüyor. Fed’in faizlerin kısa vadeli artırılması tercihinde bulunmadan evvel enflasyonda hızlanmaya ilişkin net kanıtlar beklediği tahmin ediliyor. Eurostat tarafından yayınlanan verilere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon Ağustos ayında yüzde 1,5 seviyesine yükseldi. (Temmuz’da yüzde 1,3) Enflasyon artışında enerji fiyatlarının yüzde 4 yükselmesi etkili oldu. İngiltere’de işsizlik son 42 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4,3’e indi. Bu durum ve Brexit belirsizliğinin sürmesi, İngiltere Merkez Bankası’nın bu hafta yapacağı toplantıda faizleri yükseltip yükseltmeme konusunda ikilemde olduğu yorumlarına yol açtı. Çin’de Ağustos ayında sanayi üretiminin beklentilerin (yüzde 6,6) altında kalarak yüzde 6 seviyesinde artması ve perakende satışların artışının da beklentilerin (yüzde 10,5) altında kalarak yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmesi, ikinci çeyrek büyüme oranı için hayal kırıklığı yarattı. Rusya Merkez Bankası geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda 0,5 puan oranında faiz indirimine giderek faiz oranını yüzde 8,5’e indirdi. Parasal genişlemeye devam eden bankanın bu kararında enflasyonun hedeflenen seviyenin altında inmesi etkili oldu.

21 Eyl 2017 - 22:10 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber