Alanyalı avokado üreticileri toplandı

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Olağan Genel Kurulu Ziraat Odası'nda yapıldı. Mevcut başkan Hilmi Sevilgen güven tazeledi

Asiye ELİAÇIK

KONGREYE Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyesi Mustafa Tuna, Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü teknik elemanları ve birlik üyeleri katıldı. Alanya Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda yapılan genel kurul, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için saygı duruşu ile başladı. 
'ALTSO OLARAK YANINIZDAYIZ'
Kurulda konuşan ALTSO Başkanı Şahin, "Tarıma her zaman destek veriyoruz ve önemsiyoruz. Turizmi, sanayiyi nasıl önemsiyorsak tarımı da aynı şekilde değerli görüyoruz. Bunun en önemli göstergesi de hal çalışmamızdır. Ayrıca Alanya'da üretilen ürünleri Antalya'ya gönderiyoruz ama 4 hali birleştirince artık buna gerek kalmayacak. Aksine Alanya'ya getirilecek. Biz çıktığımız tüm gezilerde Alanya'nın tarım potansiyelinden de bahsediyoruz. Sadece turizmi anlatmıyoruz. Ayrıca muz ve avokadonun patentini almak için de gerekli başvuruları yaptık. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üreticilerimizin her zaman yanındayız" dedi.
'20 MİLYON ADET AVOKADO SATILDI'
Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, 75 üyeden 71'inin katıldığı genel kurulda yeniden aday oldu. Sevilgen, rakibi olmadığı için yapılan açık oylamada güven tazeledi. Sevilgen, yaptığı konuşmada "Ben her üyemizin birliğimize yeni bir üye kaydettirmesini istiyorum. Avokado zaten muzu geçti, bizim avokado reklamını yapmaya ihtiyacımız yok. Büyük marketlere mal veriyoruz. Avokadonun hangi cinsinin hangi ayda toplanacağı bilinmiyor. Bunun için bir broşür çalışması yaparak bu marketleri de bilinçlendirecegiz. Avokadonun Alanya'nın simgesi olacağına inanıyorum" diye konuştu. 
'BİRLİK DAİREMİZİ TUTACAĞIZ'
Sevilgen, bugüne kadar Alanya'da 15-20 milyon adet bazında avokado satışı gerçekleştiğinin de altını çizdi. Konuşmasının devamında Sevilgen, "İnşallah önümüzdeki süreçte bir daire tutup Alanya Avokado Üreticileri Birliğimizi tam anlamı ile aktif hale getirerek bir dahaki genel kurulumuzu kendi dairemizde yapmak istiyoruz. Ayrıca birçok vatandaşımız hala avokadoyu bilmiyor. Yararlarını, nelere iyi geldiği konusu ile ilgili fikir sahibi değiller. Biz de birlik olarak bastıracağımız broşürleri Alanya’mızda dağıtıp avokadonun yararlarını anlatacağız" dedi.
‘AVOKADO HEYKELİ DİKMEK İSTİYORUZ’
Avokadonun Alanya için çok önemli olduğunu belirten Hilmi Sevilgen şöyle konuştu: "Biz çok şanslıyız çünkü tropikal bir yerde yetiştiği için merkezi Alanya. Dışarılara ekiyorlar ama sıkıntı yaşıyorlar. Muz her tarafta oluyor ama avokadonun merkezi Alanya’dır. Bence Alanya’nın ileride simgesi avokado olacak. Biz birlik olarak hem Alanya Belediye Başkanımız Sayın Adem Murat Yücel, hem ALTSO Başkanımız Mehmet Şahin, hem de Ziraat Odası Başkanımız ile görüşeceğiz ve Alanya’nın hem batı girişine, hem de doğu girişine avokado heykeli dikmek istiyoruz."
'MANGO EKİMİ DE PLANLIYORUZ'
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Alanya'da üretilen bazı ürünlerin artık ekilmediğini, bu ürünlerin yerini avokadonun aldığını belirterek şöyle konuştu: "Üretici Birlikleri Yasası çıktığı zaman Alanya Ziraat Odası olarak birliklerin kurulması için adım attık. Bu birlikleri üreticilerin yüzde 10'unu yakalarsak kurabiliyorduk. Alanya'da da kısa sürede bu rakama ulaşıp avokado ve muz birliklerini kurduk. Bugün de Avokado Üreticileri Birliği'nin genel kurulunu yapmak için burada toplandık. Ayrıca Alanya'nın her tarafında birçok ürün üretimi kaybolurken, avokado o ürünlerin yerini alıyor. Avokodadan sonra da oda olarak mango ekimini planlamaya başladık. Yurtdışından fidan getirmek için gerekli başvuruları yapmıştık ve artık dünyanın neresinden istersek getirtebiliyoruz. Yani üreticiler olarak avokadonun yanına mango da dikebilirsiniz. Mangonun tanesi şu anda 10 lira. Yurtdışından ilk etapta 500 adet fide gelecek. İsteğe göre bunu arttırabiliriz. Ayrıca Alanya'nın yüzde 47'sinin imar planında tarım alanı olarak ayrıldığını gördük. Arada tabiki mağdur olan üreticilerimiz de var ama biz oda olarak bu alanın korunması için daha dikkatli bir takip gerçekleştireceğiz" dedi.

21 Şub 2018 - 21:29 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber