Alanya esnafının durumu kötü

Turizm sezonunun son günlerinin yaşandığı şu günlerde Alanya esnafının durumu hiç iç açıcı değil. 23 bin esnafın olduğu Alanya'da esnaf üzerindeki toplam kredi borcu, faizi hariç 230 milyon TL. Esnaf odası başkanları "Kış çok zor geçecek" diyor

Yasin ARAZ

ALANYA'DAturizm sezonunun son günlerinin yaşandığı şu günlerde Alanya esnafı kan ağlıyor. Esnaf odası başkanları, Alanya esnafının zar zor ayakta oldğunu belirterek "Yazı atlattık ama kışı geçirmek hayli zor olacak. Cezaevinde şu anda borcundan dolayı tutuklu yaklaşık 15 esnaf var ama cezaevine girebilecek durumdaki esnaf sayısı çok fazla" dediler.  
'ESNAF ÖNLEMLERİNİ ALSIN'
Aynı zamanda Keykubat Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı da olan Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp "Kurban Bayramı ve sonrasında durum daha iyi, esnaf nefes aldı ama kış çok tatlı geçmeyecek, zor bir dönem olacak. Esnaflarımızdan önlemlerini almalarını istiyoruz. İyi gitmeyen bir dönem var. Üniversite ile açığı kapatmak istiyoruz. Öğrenci sayısının 20 binin üzerine çıkmasını diliyoruz. İnsanlar zor ayakta duruyor. Cezaevi sınırında olan çok sayıda esnaf var" dedi.
'DURUM GİDEREK VAHİMLEŞİYOR'
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir de, şu anda 15 kadar Alanya esnafının borcundan dolayı cezaevinde olduğunu belirterek "Taahhüt veren esnaf çok. İleriki tarihlerde taahhüdü yerine getiremeyen ve cezaevine giren esnaflar olacak. Çünkü sezondan beklentiler çoktu ama maalesef umulan olmadı. Para harcayan turist yok. Şehir merkezindeki esnaf kiralardan dolayı daha da kötü durumda. Geçen seneki kirasını ödeyemeyenler dahi var. Hesabını, kitabını güzel yapan ayakta duruyor ama yapamayan zor durumda. İşi bırakacak, iflas edecek olan esnafımızın sayısı giderek artıyor" diye konuştu.
'2-3 YIL DAHA GEÇMESİ GEREKİYOR'
Alanya Şoförler Odası ve Alanya Çevresi Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya ise "Daha sezon bitmedi. Çıkmadık candan ümit kesilmez. İster istemez beklentiler karşılanmadı. Kısa vadede, özellikle önceki yıllarda yaşanan çok sayıda olumsuzlukların bir anda giderileceği kanaatinde değilim. 2015'deki sezonu yakalayabilmemiz için 2-3 sene daha geçmesi gerekiyor ama buna da şükür, ancak esnafın beklentileri karşılanmadı. Alanya'da yaklaşık 23 bin esnaf var. Bu kadar esnaf yoğunluğunun yaşandığı bir bölgede batanlar da, cezaevine girenler de olacak. Kredi talepleri yaz aylarında en asgari düzeye iner. Ekim sonu ve Kasım başında da taleplerde patlama yaşanır. Alanya ölçeğinde 4 kredi kefalet kooperatifi var. Esnafın üzerinde sadece ana para olarak toplam 230 milyon TL kredi var" dedi.

19 Eyl 2017 - 22:45 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber