Alanya Balık Hali esnafı Dim TV'ye dert yandı

Alanya Balık Hali esnafı, düşük satışlardan dert yanıyor. Vatandaşın, alım gücünün düşmesinden dolayı balığa bütçe ayırmakta zorlandığını ifade eden esnaf "Oysa balık sigaradan ucuz" diyor

ŞU dönemde hamsi, palamut ve çipuranın piyasada oldukça fazla bulunduğunu söyleyen esnaflar, kilo fiyatlarının 15 liradan başladığını belirterek, balığın faydalarına da değindi. Boy uzamasında ve hafıza güçlendirmede balığın büyük payı olduğunun altını çizen esnaflar, balık fiyatlarının çok da yüksek olmadığını dile getirdi.

'EN ÇOK LEVREK SATIYORUZ'

TAYFUN AVCI 

Balık sezonunun kapanmasına 45 gün kaldı. Şu an mezgit, turna, mercan, istavrit ve hamsi mevsimi olduğu için bu cinsler tüketilebilir. En çok sattığımız balık cinsi şu an için levrek var. Levrek fiyatları 20 liradan başlıyor 50 liraya kadar yükseliyor. Vatandaşa tavsiye edebileceğimiz, Alanya'nın da yerli balığı olan kubbes var. Kubbes balığının fiyatı da 10-15 lira arasında değişiyor. Satışlar zayıf, insanlar ya maddi güçten dolayı balık alamıyor ya da balığın faydalarını bilmiyorlar. Balıklar, çocukların boylarının uzaması ve kemiklerinin gelişmesi noktasında çok faydalı bir besin türüdür. Bu yüzden haftada bir kere de olsa vatandaşın balık alması gerekiyor.

'NİSANDA SEZON KAPANIR'

VOLKAN DEMİRCİ 

Mart ayının sonuna kadar bütün balıklar tüketilebilir. Nisanda av yasağı başlar ve bir süre balık avcılığı durur. Satış konusunda şunları söyleyebilirim, müşteri az demek bile yalan olur. Düşük olsa bizim için iyi olurdu ama hiç satış yok şu sıralarda. Balık fiyatları yüksek değil aslında ama balık ticareti insanların alım gücüne bağlı. Emekli maaşı ve asgari ücrete zam gelmiyor ama mazota zam geliyor. Mazot demek Türkiye'de can damarı demek, mazot zamlandıkça her şey zamlanıyor. Balık tutmak da mazotla sonuçta ve bu da fiyatlara yansıyor. Balık türlerinin arasında en ekonomik olanı hamsi. Düşük bütçe ile çalışanlara hamsi tüketmelerini tavsiye ediyorum.

'SİGARA DA BALIK DA AYNI FİYAT'

METİN İTEGÜNER 

Balık sezonu her zamanki gibi gidiyor aslında. Bir değişiklik yok, biz sürekli yakınıyoruz. Bu biraz halkın yarattığı alışverişlerden kaynaklanıyor. Sigaraya 15 lira veren adam gelip balık almıyor, sonra da balık pahalı diyor. Aslında her balık ekonomik, sigara da 15 lira, balık da 15 lira, sigara içmesinler. En ucuz kubbes balığı var ama onda da vitamin yok. Yine de tercih edilebilecek bir balık türü. Ancak zaten diğer balık türleri de çok yüksek değil. Türüne göre değişiyor.

'ALANYA'DA BALIK KÜLTÜRÜ ZAYIF'

FERİDUN DURAKLI

11 yaşından beri balık sektörünün içerisindeyim. Son 20 senedir Alanya'da balıkçılık yapıyorum. Alanya'da balık kültürü zayıf ama zamanla bunun gelişeceğini düşünüyorum. Deniz bölgesinde olan halk balık tüketmeye daha meyillidir. Haftada bir iki sefer türü farketmeksizin herkesin balık tüketmesi gerekiyor. Çünkü balıklarda olan protein hiçbir besinde yok. Şu an en çok Alanya'dan çıkarılan kubbes balığı tüketiliyor. Başka yerlerden istavrit, hamsi, çipura, levrek türleri getiriliyor. Eğer vatandaş kendi sağlığını düşünüyorsa balığı marketlerden değil, balık halindeki balık tezgahlarından almalı. Çünkü marketlerdeki balıklar en az 15 gün bekletilip daha sonra tezgaha koyuluyor.

'TÜKETİCİ İÇİN PAHALI'

SELÇUK ÜNAL 

Ben restoran işletmecisiyim. Alıp satıyorum bir nevi. Bu yüzden benim için balık fiyatları gayet uygun ama vatandaşlar için pahalı geliyor bu fiyatlar. Balıkçının yaşadığı zorluklar da balığın mevsimi de fiyatlar üzerinde etkili. Halkın yiyeceği balık türü sokar balığıdır. Ancak benim restoranımda en çok sattığım balık türü levrek ve çupra.

'BALIK TAVUKTAN UCUZ'

MUSTAFA TELLİOĞLU 

Balık şu an tavuktan da ucuz. Et fiyatları zaten aldı başını gidiyor. Turna balığı, kuzu, sokar, mezgit, barbunya, tekir cinsleri var bu dönemde tezgahlarda. Alanya'nın yerli balıklarını da satıyoruz, dışarıdan çok fazla balık getirmiyoruz. 10 liraya bile balık var. Türüne göre artabliyor tabiki. Hal tezgahlarından balık alan müşteri var ama genele bakıldığında da bir düşüş oldu.

14 Mar 2018 - 22:15 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Yunus k - Fiyat da çok alan yok demiyorsunuz iyi olmuş balık tezgahta kalsın bakalım nasıl düşer fiyat.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 22:15
04

Vatandaş - Ben bir çok iki gezdim.Etrafında deniz olmayan bir çok il ve ilçede balık fiyatları daha ucuz. Alanyamızın bu zengin olma hırsı neden anlayamıyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 22:15
03

alanyali - Valla ben halin dibinde oturuon balik almaya kipaya gidiom yada metroya gidiom halden balik almam ben bi kac sefer aldim iyi biliom kokmus balik satiolar buyuk firmalar daha saglam kipadan hic denk gelmedi hep ordan alirim boyle yaparsaniz tabi musteri gelmez once hatayi kendinizde arayin bi zahmet

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 22:15
02

Azat Ulubey - Alanyanin yerli veya goc etmis esnafinin ve halkinin her yerinde oldugu gibi sukretmeyen ve tez zamanda emeksiz zengin olma mantigi ve gelen her turist gibi kendi halkinida sagilacak inek gormesidir mevzu.Alanyanin basta il olamamasi dahi en buyuk sorunu budur.Insan ve esnaf dolayisiyla ona uygun turist kalitesi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 22:15
01

Iphone - Kısa zamanda zengin olma isteği ve her gelen müşteriyi sanki bir daha gelmeyecekmiş gibi sağma isteği Alanya esnafının en büyük hastalığı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Mart 22:15

Çorum Haber