2010 zamlı geldi

2010'un ilk gününde akaryakıt, sigara ve içkilere ÖTV zammı geldi

ÖZEL tüketim vergisi tutarları dünden geçerli olmak üzere artırıldı. 2010 yılına zamlarla giriyoruz. Bakanlar Kurulu, akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarını, bu günden geçerli olmak üzere artırdı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede 1,6915 liradan 1,8915 liraya, ağırlık itibariyle kükürt oranı yüzde 0,05'i geçmeyen motorindeki ÖTV tutarı da 1,1545 liradan 1,3045 liraya yükseltildi. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarında yapılan düzenleme ile de sigaradaki nispi vergi oranı yüzde 58'den yüzde 63'e, asgari maktu ÖTV tutarı da 0,1025 liradan 0,1325 liraya çıkarıldı. Asgari maktu vergi tutarı, içerdiği alkol derecesine göre köpüklü şarapta 11,25 liradan, 12,40 liraya, rakıda ise 36 liradan 39,60 liraya yükseldi. Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi ve Harçlarda da Bakanlar Kurulu artış yetkisini kullandı. Bu çerçevede yarından geçerli olmak üzere MTV tutarları yüzde 3,3, damga vergisi ve harç miktarları da yüzde 10 oranında artırıldı. HANGİ ÜRÜN NE KADAR ZAMLANDI? Yeni artışa göre paket başına sigaraya 60 kuruş, benzine 20, motorine ise 15 kuruş zam yapıldı. Düzenlemenin ardından bir paket sigarada 2,05 lira olan asgari maktu vergi tutarı 2,65 liraya yükseldi. 95 oktan kurşunsuz benzinin sabit vergisi ise 1,69 liradan 1,89 TL'ye çıktı. Motorinin maktu vergisi de 1,3045 lirayı buldu. Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen yeni oranlarda sigaranın maktu vergisi 60 kuruş artarken ilave olarak satış fiyatı üzerinden yüzde 58 olarak tahsil edilen vergi miktarı da yüzde 63'e yükseltildi. Senet ve sözleşmeler gibi değerli kağıtların yanı sıra silah ve inşaat ruhsatları gibi harçlardan alınan vergi de yüzde 10 oranında artırıldı. Maliye Bakanlığı'nın yeni yılda önemli oranda zam içeren MTV tutarları bazı mallara uygulanan ÖTV oranları, maktu ve asgari maktu, vergi tutarları ile harçlar ve Damga Vergisi nispet ve tutarlarına ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Akaryakıtın ÖTV'sindeki artıştan, ilave olarak bir milyar TL'nin üzerinde gelir elde edilmesi planlanıyor. Sigaraya seyyanen paket başına yapılması düşünülen fiyat güncellemesinden ise bütçeye yaklaşık 2 milyar liralık yeni kaynak sağlanacak. BENZİNDEN SONRA MOTORİNE DE ZAM Öte yandan benzindeki artıştan sonra motorine de zam geldi. Bugünden geçerli olmak üzere kırsal motorin yüzde 3,70, Euro dizel fiyatları ise yüzde 3,39 oranında artırıldı. Yeni fiyat ayarlamalarıyla birlikte 1 litre kırsal motorin fiyatı 2,71 liraya, Euro dizelin ise 2,84 liraya yükseldi. Benzine önceki gün yapılan zamlarla 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı 3,41 TL'ye, 97 oktan benzin ise 3,52 liraya çıkmıştı.

#

01 Oca 2010 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber