17 Aralık'ın faturası açıklandı

17 Aralık operasyonlaerının faturası açıklandı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan 17 Aralık'tan sonra başlayan süreci değerlendirdi. Ali Babacan 17 Aralık-27 Aralık sürecinde halka açık şirketlerin değerinin 49,3 milyar dolar düştüğünü söyledi.

17 Aralık'ta başlayan süreci değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Bugüne kadar yolsuzlukların üzerini kapatmadık. ükümet olarak 3 Y ile mücadelede çok kararlılığımız var dedi ve bu 3 Y'nin 'yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar." dedi. Yargı içinde emir komuta zincirinin dışında bir yapılanma olduğunu söyleyen Babacan operasyonla Türkiye'nin istikrarının hedef alındığını söyledi.

49 MİLYAR DOLAR DEĞER KAYBI

Borsada 17 Aralık-27 Aralık arasında halka açık şirketlerin toplam 49 milyar dolar değer kaybettiğini açıklayan Babacan " Bu süreçte halka açık şirketlerin değerinin 270,906 milyar dolardan 221,572 milyar dolara geriledi." dedi.

Pazartesi günü borsaya 15 milyar dolarlık giriş oluğunu söyleyen Babacan, 15 günlük kaybın üçte birinin tek günde telafi edildiğini söyledi. Döviz piyasasında ise 764 milyon dolar çıkış olduğunu kaydeden Babacan, bunun 110 milyon dolarlık kısmının ise Pazartesi geri döndüğünü aktardı. "Son 15 günde yabancılar borsada 238 milyon dolar sattı" diyen Başbakan Yardımcısı, bu miktarın 85 milyon dolarının hafta başında geri geldiğini söyledi. Babacan, operasyonu düzenleyenlerin tarafında "Hükümet gitsin de ne olursa olsun gibi bir yaklaşım var" dedi.

HALKBANK'A GIPTA EDİLDİ


17 Aralık operasyonunda genel müdürü gözaltına alınan Halkbank'ın pek çok bankacılık göstergesinde ortalamanın üzerinde performansa sahip olduğunu belirten Babacan "Halkbank hem ABD hem İran'ın güvenini kazanan, finansmanı yöneten tek banka. İçeride de Halkbank'a gıpta var" dedi.

Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın görevinden alınması için bir karar olup olmadığı sorusuna Babacan "Birkaç aday var. Henüz net karar vermedik. Ama çalışmalar var" diye konuştu.

"İŞLEMLERİN İNCELENMESİ GEREKİYOR"
Babacan bazı medya organlarında operasyondan haberdar olup piyasa işlemleri yapanların olduğu haberlerinin hatırlatılması üzerine "SPK halka açıklık, BDDK'nın bankacılık açısından durumu izler. Operasyonda kimlerin önceden bilgisi vardı ve önceden bilgiye dayanarak kimler ne tür piyasa hareketi yaptılar bunlara bakılması gerekiyor." dedi.

"MİNİ DARBE GİRİŞİMİ"
Babacan yargıda yaşanan kriz hakkında ise "Bu durumu e-bildiride yaşadık, parti kapatma davasında yaşadık. Askeri müdahale riski ve yargı darbesi riski yaşadık. Yargı ve polis içerisindeki bu son oluşumların, artık darbe diyemeyeceğiz ama mini darbe girişimi diyebiliriz. Yabancı yatırımcılar bununla ilgileniyor. Gazetelere dökülen belgeler gazetelerde okunuyor fakat amirlerin haberi yok. "İktidara rağmen böyle bir şey olur mu" diyor dışarıdan bakan. Yatırımcı birkaç hafta içinde görecek ki hükümet işinin başında. Yargının da kendi içinde bir ahenk yakalaması lazım.'' dedi.

31 Ara 2013 - 11:43 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber