Doğa'da fark var

Alanya'nın önde gelen eğitim kurumlarından olan Doğa Koleji'nin öğretmenleri, diğer eğitim kurumlarından farklılıklarını Yeni Alanya'ya anlattılar

DOĞAKoleji Ortaokul Müdürü Zehra Akçocuk, Ortaokul Müdür Yardımcısı Yasemin Cırık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Lideri Esin Kalaycı ve İngilizce Zümre Takım Lideri Özlem Kangül, Yeni Alanya okurları için soruları yanıtladı. Doğa Koleji'nin eğitim anlayışıyla ilgili bilgiler veren okul yetkilileri, ders işlenme yöntemi, yabancı dil ve sınavlara hazırlıkla ilgili sorulara da cevap verdiler.

Yeni Alanya: Merhaba Zehra Akçocuk, Alanya Doğa Koleji bugünlere nasıl geldi? Eğitim felsefesini nasıl şekillendirdi? Rakipleriniz arasında fark yaratmayı nasıl başardınız?

Zehra Akçocuk: Merhaba. Aslında bu okulun geçmişi üç yıldan daha eski. Her şeyden önce Doğa Koleji’nin geçmişi üç yıldan daha köklü. En başından şu ana kadar zaten kurumsal bütünlük içinde belirlenen hedefler doğrultusunda hareket ettik. Aslında başarmak istediğimiz hedef net. Ezberden öte özümseyerek öğrenen, kendini bilgiyle doldurmak yerine bilgiyi kullanan, yalnızca testlerde değil, okullar arası kültür, sanat, spor, bilim gibi her dalla ilgili çalışmalarda başarılı olan, birikimi yüksek, özgür düşünen ve düşündüklerini açıkça ifade edebilen, uluslararası bir vizyona sahip, yerel değerlere bağlı, evrensel değerlere açık, bilimsel çalışmalar yürütebilecek seviyede yabancı dil bilgisi olan, geleceğin aydınlık liderleri olacak bireyler yetiştirmek kurumsal misyonumuzu oluşturan eğitim felsefemiz. Özetle, okulumuzda hedefimiz akademik anlamda donanımlı, İngilizce'yi anadili kadar yetkin kullanabilen, öğrenmeyi öğrenen ve öğrenmenin hayat boyu sürdüğünü kavramış, Atatürk ilkelerine bağlı, çevresine duyarlı, evrensel değerlerle bütünleşmiş, düşünen ve sorgulayan bireyler yetiştirmek. Farkımızın bunlar olduğuna inanıyorum. Biz Doğa ailesi olarak, eğitime farklı bakış açımızla yola çıktık. Bakış açımızı Ortaokul Müdür Yardımcımız Yasemin Cırık sizler için detaylandırabilir. Konu üzerinde özellikle ekip ruhu olarak titizlik ile çalışmaktayız.
'GÜCÜMÜZ OKUL, VELİ VE ÖĞRENCİ'
Yasemin Cırık: Öncelikle ortaokul yılları öğrencilerin sosyal-duygusal gelişimlerini ve öğrenme becerilerini destekleyen yıllardır. Bu noktaya özellikle dikkat etmemiz gerekir. Derslerimizin içeriklerinde kodlama, robotik, STEM gibi çağa ayak uyduran farkındalıklarımız da mevcut. Çocuklarımızın gençliğe adım attığı bu yıllarda, ortaokul ekibi olarak biz de, onları duymaya ve kucaklamaya özen gösteriyoruz. Amacımız, her çocuğun farkındalığını arttırmak ve potansiyelini geliştirmesine yardımcı olmaktır. Uzman kadromuz sayesinde, her birine ihtiyacı paralelinde fırsatlar sunarız. Akran eğitimleri yaparız. Uluslararası projeler, ders içi ve ders dışı etkinlikler ve eleştirel düşünme uygulamalarıyla dünyada olan biteni fark etmelerine önem veririz. Dış kontrol yerine iç kontrole izin veren ‘kurallarımız’ okulumuza bütünlük katar. Bu yolda tüm gücümüzü okul, öğrenci, veli üçgeninden alırız.
'PAHA BİÇİLMEZ SİSTEME GEÇECEĞİZ'
- Alanya Doğa Koleji ortaokul öğrencileri merkezi sınavlara nasıl hazırlanıyor? Ne tür destekler sunuluyor?

Yasemin Cırık: Alanya Doğa Koleji’nde TEOG’a hazırlık programı 5'inci sınıftan başlar. 5'inci sınıflarımız haftada 20 saat yabancı dil, 20 saat TEOG dersleri görür. 6'ncı sınıflarımız haftada 16 saat yabancı dil, 23 saat TEOG dersleri, 7'nci sınıflarımız haftada 16 saat yabancı dil, 25 saat TEOG dersleri, 8'inci sınıflarımız haftada 8 saat yabancı dil, 40 saat TEOG dersleriyle yoğun bir programın içinde hazırlıklarını devam ettirirler.
Öğrencilerimiz, uzman kadrolarımız tarafından hazırlanan ders kitapları, ödev kitapları, yaprak testler, hafta sonu ödevleri, laboratuvar çalışmaları, deneme sınavları ile sınav maratonuna hazırlanır. Bütün kampüslerimizde aynı haftalarda aynı konular anlatılır. Aynı gün ve aynı saatte aynı sınav uygulanır. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler etütlere alınarak eksikleri tamamlanır. 5, 6 ve 7'nci sınıflarda her pazartesi TEOG-TMD/TEOG FSİ deneme sınavları dönüşümlü olarak uygulanır. 8'inci sınıflarımıza ise her hafta cuma–cumartesi günleri 6 dersten 6 oturumda sınav uygulanır. Sınavlar aynı gün içinde değerlendirip sonuçları açıklanır ve velilerimize SMS ile sonuçlar gönderilir. Ayrıntılı sınav sonuçları e-doğa’dan takip edilebilir. Sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde sınav saatinde uygulanır. 7'nci sınıflarımız için çok özel bir sistemimiz var. Nisan’ın üçüncü haftasından itibaren TEOG-1 (8. sınıf) konuları işlenir. Nisan’ın ilk haftasından itibaren deneme sınavları TEOG’daki gibi 6 dersten 6 oturum olarak yapılır. Bunlar temellerini çok sağlam attığımız, rotamızı sağlamlaştıran güçlü metotlarımızdan bazıları. Bunların yanı sıra değerli öğretmenimiz Özlem Kangül’ün zümre liderliğini yürüteceği paha biçilmez İngilizce sistemimize geçiş aşamasındayız. Bu müjdeyi de vermek isterim. Kendisinin de bu konu hakkında belirteceği ayrıntılar var, öyle değil mi Özlem Hocam?
'BU ÇOK CİDDİ BİR FARKLILIK'
- Özlem Kangül: Evet hocam. Ortaokul yönetim kadromuzun da detaylandırdığı akademik çalışmaların yanında güçlü bir yabancı dil sistemimiz var. Bir bireyin iletişimindeki farkıyla yaşam standartlarını, konumunu ve kimliğini belirleyeceğini biliyoruz. Avrupa Dil Ortak Ölçütleri doğrultusunda hazırlanan 5 Yeti Temelli Program içeriği ile tüm sınıflarda yoğun İngilizce akademik, mesleki ve sosyal yaşamlarında ihtiyaç duyacakları İngilizce yetilerini tecrübe ederek öğrenmelerine olanak sağlayan içerik hazırlanmış. Okul öncesi yarım gün İngilizce, 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıfta haftada 14 saat, 5'inci sınıf 22 saat (yabancı dil ağırlıklı sınıf) ki biz buna İngilizce hazırlık sınıfımız diyoruz. 6 ve 7'nci sınıf 16 saat, 8'inci sınıf 8 saat, 9'uncu sınıf haftada 14 saat, 10'uncu sınıf haftada 13 saat, 11'inci sınıf haftada 7 saat gibi çok yoğun yabancı dil saatlerini ders programlarına entegre edilmiş durumda. Bu çok ciddi bir farklılık.
'İÇ İLETİŞİMİ SAĞLAM TUTUYORUZ'
- Alanya Doğa Koleji çok yoğun bir akademik program yürütmekte ve başarı odaklı bir eğitim felsefesi belirlemiş durumda. Alanya Doğa Ortaokulu yıl içerisinde öğrencilerine psikolojik danışmanlık alanında nasıl bir destek sağlıyor, bize bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Esin Kalaycı: Tabiki öncelikle hoş geldiniz. Ben, Rehberlik ve Psikolojik Danışman Esin Kalaycı. Alanya Doğa Ortaokulu olarak yoğun çalışmalarımız içerisinde, yaş grubuna uygun güçlü bir rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra, farklı kanallarla sürekli kılınan kaliteli bir okul-aile iletişimiyle de öğrencilerimizin gelişimine gözle görülür bir katkıda bulunuyoruz. Günlük programın önemli bir parçası olan ve çocukların serbest oyunlarını planlı kılan 'Planla-Yap-Değerlendir' isimli sıralı faaliyetimiz, öğrencilerin özgüvenlerinin, dil gelişiminin, problem çözme, zaman yönetimi ve sorumluluk alma becerilerinin ilerlemesini mümkün kılıyor. Onlara güven hissi ise, onların öğrenme keşiflerine çıkabilmelerini tetikleyen iç atılımların oluşabilmesini ve deneyime dönüşebilmesini sağlıyor. Haftalık düzenli olarak öğrencilerimizle toplantılarım, görüşlerini bildirdikleri rehberlik saatlerimiz sayesinde iç iletişimimizi sağlam tutmayı hedefliyoruz.

10 Ağu 2017 - 23:45 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber