‘Zenginler Suriye yükünü paylaşmıyor’

Uluslararası Af Örgütü, iç savaşın sürdüğü Suriye’den kaçan sığınmacıların ‘yükünün’ Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölge ülkelerinin üzerine yıkıldığını, zengin ülkelerin üzerine düşeni yapmadığını açıkladı

LONDRA merkezli Uluslararası Af Örgütü, gelişmiş ülkelerin kendi topraklarına kabul ettikleri sığınmacı sayısı oranının ’gülünç’ olduğunu belirtti.

Örgüt, resmi rakamlara göre sayıları 4 milyona ulaşan sığınmacıların ‘yükünün’ Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’ın üzerine yıkıldığını vurguladı.

Rapora göre Almanya dışındaki tüm Avrupa ülkeleri, komşu ülkelerde yaşayan sığınmacıların yalnızca yüzde 0.17’sini ağırlamayı taahhüt ederken; Rusya, Çin ve Körfez ülkeleri bu konuda hiçbir şey yapmıyor.

Zengin ülkelerin bu konudaki tavrını ‘şoke edici’ olarak tanımlayan örgüt, “Gelişmiş ülkeler sadece para vererek sorumluluklarını yerine getirdiklerini düşünemezler” açıklamasını yaptı.

Bedeli komşular ödüyor

En fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan ülkeler arasında Lübnan, Türkiye ve Ürdün başı çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içinde yaptığı açıklamada uluslararası toplumun Suriye meselesi ve sığınmacıların durumuyla ilgili tavrını, “Yakılmış yıkılmış bir Suriye var. Benim ülkem bunu bedelini ödüyor. 1 milyon 600 bin kişi benim ülkemde. Şu ana kadar 5 milyar dolar harcadık. Dünyadan bize gelen 200 milyon dolar” sözleriyle eleştirmişti.

Suriye’de Mart 2011’den bu yana devam eden çatışmalar ve iç savaşta 200 binden fazla Suriyeli hayatını kaybederken ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kaynak yetersizliği nedeniyle farklı ülkelerdeki 1.7 milyon Suriyeli'ye gıda yardım kuponu dağıtımını askıya aldı.

Dünya Gıda Programı’nın Aralık ayında yardımları sürdürebilmesi için 64 milyon dolarlık kaynağa ihtiyacı var.

Birleşmiş Milletler, 12,2 milyon Suriyeli'nin yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Temmuz ayında 10,8 milyon olan yardıma muhtaçların sayısı 4 ayda 1,4 milyon arttı.

İnsani durum felaket boyutuna çok uzun zaman önce ulaşırken, ülkede iç savaşı sonlandıracak bir siyasi çözümün de yakın zamanda hayata geçmesi mümkün gözükmüyor.

Kaynak: Al Jazeera

06 Ara 2014 - 14:13 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber