Times: Türkiye Batı için çok önemli ama NATO'da ayrıcalıklı üye olmamalı

İngiliz Times gazetesi editoryal görüş yazısında, Türkiye'nin Batı açısından çok önemli bir müttefik olduğunu ancak Türkiye'ye NATO içinde ayrıcalıklı bir üyeliğin verilmemesi gerektiğini belirtti

YAZININ başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hafta içindeki görüşmesi ve görüşmede alınan kararlarla ilgili ayrıntılara yer veridi. Bununsa Batı'yı kaygılandırdığı belirtildi. Yazıda daha sonra özetle şu ifadeler yer aldı: "Erdoğan, ABD'de sürgünde bulunan vaiz Fethullah Gülen'i, kendisini devirmeye çalışmakla suçluyor. Gülen'in iadesini talep ediyor ve Beyaz Saray ile CIA'in onun iplerini elinde tuttuğunu ima ediyor.
"NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, generallerin ayaklanmasından sonraki ilk saatlerde Erdoğan'a desteklerini göstermede yavaş davrandı. AB bu sıralarda, Türk vatandaşlarına Avrupa'da seyahat kolaylığını sağlamasından önce Erdoğan'a, terörle mücadele yasalarını yumuşatması yönünde ısrar etmekteydi.
"Tüm bunlar Türk liderin Batı'ya karşı tutum almasına neden oluyor gibi görünüyor. Putin, darbeden sonra Türk Cumhurbaşkanı'na desteğini açıklamada tüm Batılı liderlerden daha hızlı davrandı. Putin şimdi kendisini Ankara'nın doğal bir ortağı olarak sunuyor ve NATO ittifakına zarar vermeyi hedefliyor.
"IŞİD'e karşı birlikte savaşma planı bile Batı'daki ayrılıkları kışkırtmayı hedefliyor. Askeri operasyonlara Türkiye, anlık istihbarat paylaşımı ve komutanlar arasında iletişimle dâhil olacak. Türkiye, şimdiye kadar Cumhurbaşkanı Esad karşıtı isyancılara yardım ediyordu. Rusya ise Esad'ı destekliyor. Suriye muhalefetindeki birçok kişi bu yardımın yakında kesileceğinden korkuyor.
"Belki Erdoğan'ın Kremlin'e kur yapması, Batı'nın çok daha istekli bir destek sunmasını ve saygı duymasını sağlama çabasıdır. Şüphesiz, Avrupa Birliği, göçmen akışını durdurmak için Türkiye'nin önemli desteğine ihtiyaç duyuyor. Ve Türkiye IŞİD'e karşı mücadele de olmazsa olmaz bir ülke.
"Darbe girişimi sonrasındaki kapsamlı sıkı önlemlere karşın (Geçen ay 50 bin kişi gözaltına alındı ve işten çıkarıldı) Türkiye hayati bir şekilde Batı'nın müttefiki olmaya devam ediyor. Ama Batı şunu da netleştirmeli: Erdoğan kendisi için NATO içinde, arkadaşı Vladimir Putin'e masada söz hakkı verecek, ayrıcalıklı bir üyelik yaratamaz."

12 Ağu 2016 - 10:14 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Necmi Çetin - Türkiye'nin ayrıcalıklı üye statüsünü NATO'dan istemesi gibi bir tercihi olmamıştırşimdiye kadar. NATO'da en fazla asker bulunduran 2. Üye ülke olması nedeniyle aslında zaten konumunu belirlemiş olmaktadır. Asıl mesele, 1. Sırada bulunan ABD' nin yaptığı tercihlerinin NATO'nun gelecekteki misyonlarının yeterince destek bulup bulamamasıdır . Öyleyse NATO 21. Century'de basıl bir Misyon ile devam edecektir, Yoksa kendisini MÜLGA etmeyi mi planlamaktadır ? Türkiye böyle bir duruma Rıza gösterir mi ? ( şimdi yaşananlarınarka babçesinde böyle bir niyet olurmu bilemiyorum. Biraz komplocu olduğum düşünülebilir ) vesselam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ağustos 10:14

Çorum Haber