Kızlı erkekli var facebook yok

Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu 153'e karşı 475 oyla kabul etti. Oylamada 43 parlamenter ise çekimser kaldı

AP Genel Kurulu'nda Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan rapor ve değişiklik önergeleri oylandı. Verilen 24 değişiklik önergesinden, altı önerge kabul edildi.

AA DÜZELTME GEÇTİ

Anadolu Ajansı önce, "Türkiye Başbakanı'nın internet yasası ile Facebook ve YouTube'un yasaklanabileceği yönündeki açıklamalarına yönelik endişeleri" dile getiren 14 sayılı değişiklik önergesinin reddedildiğini bildirdi. Anadolu Ajansı daha sonra ise düzeltme geçerek, bu önergenin kabul edildiğini belirtti.
Oylamada, Türk yetkililerin "kızlı-erkekli evler" ve "alkol satışı" üzerine yaptığı açıklamaların "hayat tarzı konusunda toplumda kültürel ayrışmaya sebep olmasından endişe edildiğini" belirten önerge de kabul edildi. Genel Kurul'a sunulan "Erdoğan ve Gülen arasındaki ayrışmanın Türkiye'de devleti istikrarsızlaştırdığı ve Gülen'e yönelik tarafsız bir soruşturmanın açılması gerektiğine" yönelik 10 sayılı önerge ise reddedildi.
Verilen tek sözlü önergede ise "Trabzon ve İznik'teki kiliselerin, Müslümanlara ibadete açılması yönündeki yargı kararının yeniden gözden geçirilmesi" teklifi kabul edildi. 80 sayfalık rapor, 33 bölümden ve 4 ana başlıktan oluşuyor. Raporda genel olarak Türkiye'nin sağlam kaidelere bağlı demokratik bir yönetim için üzerine düşen yükümlülüklere bağlı kalması, Kopenhag kriterlerine uyum sağlaması, komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesi ve AB ile işbirliğini geliştirmesi yönünde tavsiyeler bulunuyor.

'MÜZAKERELERE DEVAM EDİLSİN'

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri raporda Türkiye'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili derin endişelerini dile getirdi. Ayrıca modernleşme ve demokratikleşme sürecinde anayasal reformların öncelikli olması gerektiği vurgusu yapıldı. Raporda ayrıca Türkiye'nin önündeki reformlara net bir çerçeve sunması açısından Avrupa Birliği'nin müzakerelere devam etmesi gerektiği belirtildi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU

Avrupalı Parlamentosu milletvekillerinin oyladığı metinde, üst düzey isimlerin karıştığı yolsuzluk soruşturmalarında görevli savcıların ve emniyet yetkililerinin görevden alınmasının üzüntüyle karşılandığı ve bunun bağımsız yargının temel prensiplerine aykırı olduğu ifade edildi. Parlamenterler, tarafsız ve bağımsız yargının gerçek bir demokratik devlet için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise şu tespitlerde bulundu:
"Türkiye, kendi vatandaşlarının yararına olacak bir dizi reform sürecini başlattı. Ancak temel hakları, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer konulardaki son gelişmeler bizler için ciddi bir endişe konusu haline geldi. Şimdi bizim bu konularda Türkiye ise ciddi ve yapıcı bir diyaloğa ihtiyacımız var. Türkiye, Avrupa'ya ve Avrupa'nın kuruluş temellerinin dayandığı değerlere olan bağlılığını göstermelidir."

BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASI

Parlamenterler, HSYK ve internet düzenlemeleriyle ilgili yasa tasarılarının temel özgürlükleri kısıtladığını ve bunların Türkiye'yi AB'ye giriş için Kopenhag kriterlerinin görüşülmesinden uzaklaştırdığını belirttiler. Ayrıca, yargı ve temel haklar konularını düzenleyen 23 ve 24'üncü fasılların da müzakereye açılması istendi.

UZLAŞMANIN TEŞVİK EDİLMESİ

AP üyeleri ayrıca Türkiye'deki siyasi kutuplaşma, hükümetin isteksizliği, kilit reformlar ve yeni anayasa konusunda uzlaşıya muhalefet gibi konularda endişe duyduklarını belirttiler. Parlamenterler daha önce görülmedik şekildeki protesto dalgalarının, birçok Türk vatandaşının daha derin demokrasi, yetkililerden daha fazla tolerans, inanç ve din özgürlüğünün güvence altına alınması, toplanma özgürlüğü gibi meşru isteklerini yansıttığını dile getirdiler. Avrupa Parlamentosu, Türkiye makamlarını Kürtlerin sosyal, kültürel ve ekonomik haklarını geliştirmeye yarayan reformları yapmaya teşvik etti. AP üyeleri ayrıca yüzde 10 seçim barajının düşürülmesini kapsayan seçim yasası reformunun yapılması, kadınlara karşı şiddetle mücadele ve sivil toplumun geliştirilmesini de teşvik etti.

BERKİN'İN ÖLÜMÜ DAMGA VURMUŞTU

Raporun görüşmelerine Berkin Elvan'ın ölümü damga vurmuştu. Dün akşam yapılan görüşmelerde Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve AP Türkiye raportörü Hollandalı vekil Ria Oomen-Ruijten başta olmak üzere rapor üzerinde söz alan çok sayıda milletvekili Berkin’in ailesine başsağlığı diledi. Füle, “Bugüne kadar hep Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladım ama bunları okuma fırsatım olmadı. Ama bugün size kişisel olarak görüşümü söylemek istiyorum. Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu.   

12 Mar 2014 - 15:59 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber