Kenti bölerek alıyorlar!

Suriye rejim ordusu, iki hafta önce birlikte taarruza geçtiği Şii milislerle Halep’te muhaliflerin elindeki toprakların yüzde 30’unu aldı

ESAD'IN ordusu, Halep’in doğusundaki muhalif bölgelerini önce ikiye böldükten sonra kuzeyinde kalan bölümü ele geçirdi. Muhalifler 2012’den bu yana Halep’te en büyük yenilgiyi yaşıyor.
Suriye’de rejim ordusu ve İran destekli Liva Kudüs örgütü milisleri, Halep’te Sahur ve kuzeyindeki semtleri ele geçirerek muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin yüzde 30’unu geri aldı. 
Şiddetli saldırıların başladığı 15 Kasım’da 45 km2’lik alanı kontrol eden muhaliflerin son üç günde kaybettikleri alan 15 km2’ye ulaştı. Önceki gün Doğu Halep’in Hanano, Cebel Bedro, Badiin, Ayn el-Tel ve Ard El Hamra semtlerini muhaliflerden alan rejim ordusu, dün sabah Sahur mahallesinde denetimi sağlayınca kenti ikiye bölmüş oldu. 
Sahur’un Suriye ordusunun kontrolüne girmesinin ardından ikiye ayrılan Halep’in kuzeyinde kalan semtler Şeyh Faris, Şeyh Hıdır, İnzarat ve Haydariye’de rejim ve Şii milisler tarafından ele geçirildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, rejimin ilerleyişinin “2012’de kentin yarısını ele geçiren muhalifler için o zamandan beri en kötü yenilgi” olduğunu söyledi. 
YPG DE REJİMLE BERABER 
Muhaliflere karşı terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG de rejimle işbirliği içinde hareket etti. Şeyh Maksud’u kontrollerinde tutan YPG’liler, düzenledikleri taarruzla muhalifleri Bustan el Başa semtinden çıkardı. Muhalifler Hüllük semtini de kaybetti. Bu bölgenin güneyi YPG, kalan tarafları da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin hakimiyetine geçti. Hakkında Türkiye’nin yakalama kararı çıkardığı PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslim, rejimin ilerlediği Halep’teki bölgelerden kaçan 6 bin ila 10 bin sivilin YPG kontrolündeki bölgelere sığındığını açıkladı. Suriye devlet televizyonu da yarısı çocuklardan oluşan 3 bin sivilin, otobüslerle hükümet kontrolündeki bölgelere taşındığını duyurdu. 
MUHALİFLERE KAÇIŞ KORİDORU 
İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Halep’teki rejim yanlısı bir savaşçı, Suriye ordusunun, muhaliflere Doğu Halep’in kuzeyini terk etmeleri için bir koridor bıraktığını, ilerleyen saatlerde kuzeyin tamamen kontrol altına alınacağını kaydetti. Suriye ordusuna hava desteği veren Rusya Savunma Bakanlığı, son birkaç gün içinde Halep’te 10 semtin rejim kontrolüne geçtiğini ve 3 binden fazla binanın alındığını bildirdi. Bakanlık, 100’den fazla savaşçının silahlarını bırakıp Doğu Halep’ten ayrıldığını duyurdu. Reuters’ın aktardığına göre muhalif bir savaşçı, Halep’teki durumlarını “aşırı, aşırı, aşırı baskı var” diyerek anlattı.
BİNLERCE SİVİL SIKIŞTI 
Anadolu Ajansı, kent merkezinin doğusunda yaklaşık 300 bin sivilin 30 km2’lik bir alana sıkıştığını yazdı. İngiliz Guardian gazetesinin Ortadoğu muhabiri Martin Chulov ise, doğu Halep’te bulunan sivillerin sayısının 40 bin civarında olduğunu iddia etti.

29 Kas 2016 - 10:56 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber