İsrail sessiz, Rusya ve İran tepkili

İsrail uçaklarının Suriye'deki bazı hedefleri vurduğu iddialarına karşı İsrail sessizliğini korurken, başta Rusya ve İran bir çok ülke tepki gösterdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, İsrail uçaklarının Suriye'deki bazı hedefleri vurduğuna ilişkin iddialarla ilgili olarak, ''Bu konuda korkarım yapabileceğim tek açıklama 'yorum yok' demektir'' açıklamasında bulundu. AA muhabirine konuşan Palmor, uluslararası basında büyük yankı uyandıran haber hakkında Bakanlık olarak herhangi resmi bir açıklamada bulunmayacaklarını belirtti. İsrail Savunma Kuvvetleri de saldırı haberi hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Demir Kubbe kuzeye kaydırılmıştı
Geçen hafta, Suriye'den kaynaklanan kimyasal silah tehdidinin belirlenmesi halinde müdahale edileceği uyarılarında bulunan İsrail, daha önce Gazze sınırına yakın şehirlere yerleştirdiği Demir Kubbe (Iron Dome) füze bataryalarının bir kısmını 4 gün önce, ülkenin kuzeyindeki Hayfa şehrinin yakınlarına taşımıştı.

Suriye'deki durumun karmaşıklığını gösteriyor
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da bu konuda kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığını söyledi. Ünal, "Bu durum Suriye'deki durumun ne kadar karmaşık ne kadar kötü ve uluslararası barışı da tehdit eder bir hale geldiğini bir kere daha gösteriyor. Bu nedenle Suriye konusunun bir an önce her boyutuyla çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırıdır
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de devlet televizyonu IRINN tarafından da yayınlanan açıklamasında, "İsrail'in saldırısı, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırıdır" dedi. İsrail'in bölge halkı ve Müslüman ülkeler arasında fitne çıkarma çabalarına değinen Salihi, bölge ülkelerinde bilinç ve sağduyunun korunmasının benzer saldırıları önlemek için gerekli olduğunu vurguladı.

AB dışişleri bakanları, konuyla ilgili yorum yapmadı
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise "Kendimiz (doğrudan) bilgi sahibi olmadığımız, yaşananlarla ilgili güvenilir bilgi almadığımız müddetçe hiçbir açıklama yapmayacağım" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da ilave bir bilgi olmadığını belirterek, Suriye krizinin büyük tehlikeler barındırdığını söyledi.

Rusya endişeli
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Hava Kuvvetlerinin Şam yakınlarındaki bazı hedefleri vurmasından endişe duyduklarını bildirdi. Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamada, saldırı bilgisinin doğrulanması halinde olayın bağımsız bir ülkeye saldırı anlamına geleceği kaydedildi. Açıklamada, ne sebeple olursa olsun bu tarz saldırı ile Birleşmiş Milletler yasalarının kabaca ihlal edildiği vurgulandı.

İsrail'e karşı kararlı durulmalı
Lübnan Dışişleri Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'deki 'araştırma tesisine yönelik saldırısını' sert ifadelerle kınarken, Arap ülkelerinin, İsrail'e karşı kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.

#

31 Oca 2013 - 15:10 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber